Gizli Filistin belgeleri

El Cezire'nin sızdırdığı, Filistinli liderlerin müzakerelerde verdiği tavizleri ifşa eden gizli belgeler, Filistin yönetimi liderlerinin, Gazze'deki savaş suçlarına ilişkin Goldstone raporunun BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesinin ertelenmesi için ABD'yle işbirliği yaptığını gösteriyor.

Giriş Tarihi 27 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 27 Ocak 2011, 15:40
Gizli Filistin belgeleri

İÇİNDEKİLER

İsrail'in 2008'deki Gazze saldırısıyla ilgili raporun ertelenmesi, Filistin yönetiminin şiddetle eleştirilmesine yol açmıştı. Belgelere göre, Goldstone skandalı patlak verdikten üç hafta sonra 31 Ekim 2009'daki bir toplantıda, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jim Jones, Filistinli müzakereci Saib Erekat'a, rapora atfen "Birkaç hafta önce yaptıklarınızdan dolayı teşekkür ederim. Çok cesurcaydı" diyor.

Guardian gazetesinde yayımlanan belgelere göre, raporun BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesinin ertelendiği gün, Amerikalı yetkililer Filistinli müzakerecilere sundukları bir yazıda, "müzakerelere yardımcı olacak olumlu bir atmosfer yaratılmasına yardım edilmesi ve uluslararası yasal oturumlarda bu atmosferi zayıflatacak bir girişimi doğrudan veya dolaylı desteklemekten kaçınmaları" tavsiye edildi.
Belgelere göre, yazıya karşılık Erekat'ın ABD'nin Ortadoğu temsilcisi George Mitchell'e cevabı, "BM'ye gitme konusunda, biz her zaman sizinle işbirliği yaparız" şeklinde oldu.

Belgeler ayrıca, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın (Ebu Mazen) İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi ve müzakereci Amos Gilad'la, İsrail'in 2008 sonunda Gazze'ye yaptığı saldırıdan önce temas halinde bulunduğunu gösteriyor.

Erekat, 2009'un Ekim ayında Mitchell'e, Abbas'ın saldırıdan önce Gilad tarafından aranmasına atfen, "Ebu Mazen, İsrail tankı üzerinde Gazze'ye girmeyeceğini söyledi" dedi.
Bu hafta başında Gilad, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, iddiaları yalanlayarak, "Filistin yönetimine saldırıyla ilgili somut bir uyarı verilmedi" demişti.