Panik satış yapmayın

Orta Doğu’da yükselen tansiyonla borsada dalgalanmaların artması beklenirken, yatırımcıların panik satıştan ve kredili işlemlerden uzak durması gerekiyor. Son 4 işlem gününde yüzde 9.7 yükselen endeksin kısa vadede 10 bin puanı geçmesi bekleniyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Nisan 2024 Güncelleme 15 Nisan 2024, 07:00
Panik satış yapmayın

İÇİNDEKİLER

İsrail'in Şam'daki İran Büyükelçiliği'ne yaptığı saldırıya İran'ın insansız hava aracı ve füzelerle verdiği yanıt Ortadoğu'da gerilimi artırırken, Türkiye piyasaları da kritik bir haftaya giriyor. Ortadoğu'da yükselen gerilimin ilk etkisi kripto piyasalarında gözlenirken, Bitcoin'in fiyatında ilk etapta yüzde 8'den fazla düşüş yaşandı. İsrail'in Gazze'de devam eden katliamlarının ardından İran'ın şimdilik sona erdiği söylenen saldırılarının devam edip etmeyeceği önümüzdeki sürecin şekillenmesinde etkili olacak.

4 GÜNDE % 9.7 ARTIŞ
Borsa İstanbul'da, devam eden yabancı girişinin etkisiyle, bayram öncesinde genele yayılan bir yükseliş gözlendi. 3 Nisan'da 8.945 puan olan endeks, 9 Nisan'da 9.814 ile tarihinin en yüksek kapanışını yaptı. 4 işlem günündeki yüzde 9.7 yükselişle, şirketlerin piyasa değeri 1.2 trilyon lira arttı. Analistler ilk etapta 10 bin seviyesinin aşılmasının beklendiğini belirterek, kısa vadeli hareketlerden uzak durulması gerektiğini kaydediyor. Ortadoğu'daki gerilimin ise kâr satışları için bahane edilebileceği belirtiliyor.

Kredili işlemlerden uzak durulması gerektiğinin altı çizilirken, özellikle son dönemde devam eden yabancı yatırımcı girişinin ana trendin belirlenmesinde etkili olacağı ifade ediliyor. Borsa İstanbul, son 3 ayda yüzde 22.89 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası konumunda. Bu süreçte Arjantin Borsası yüzde 20.46'lık yükselişle ikinci sırada yer aldı. Borsa İstanbul, yıl başından bu yana ise yüzde 31.38 ile yüzde 33.8 yükselen Arjantin'in ardından ikinci sırada bulunuyor. Yılın ilk 3 ayında enflasyonun yüzde 15.06 olduğu dikkate alındığında, borsadaki getirinin enflasyonu ikiye katladığı dikkat çekiyor.

DÖVİZDE İPLER MERKEZ'DE
Merkez Bankası'nın Mart'taki faiz artırımı ve enflasyonla mücadeledeki kararlılık mesajları, döviz piyasasında satış baskısını artırdı. Bankanın döviz rezervinde son 1 haftada tarihin en büyük artışlarından birinin yaşanmış olması bekleniyor.

YATIRIMCILARA TAVSİYELER
- Panik satış yapmayın.
- Bilançosu sağlam, beklentisi yüksek şirketlerdeki pozisyonunuzu koruyun.
- Kredili işlemlerden uzak durun.
- Kısa vadeli hareketlerden kaçının.
- Portföyünüzü mutlaka çeşitlendirin.
- Sürekli işlem yapmayın.
- Seans içerisinde heyecanla karar almayın.
OKTAY ÖZDABAKOĞLU

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN