İsrail'e ihracat kısıtlandı

Türkiye, İsrail’e ihracat kısıtlaması kararı aldı. Ticaret Bakanlığı ‘İsrail, ateşkes ilan edene ve kesintisiz yardıma izin verinceye kadar kısıtlama sürecek’ açıklaması yaptı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2024 Güncelleme 10 Nisan 2024, 06:53
İsrail’e ihracat kısıtlandı

İÇİNDEKİLER

Ticaret Bakanlığı, Filistin'e saldırılarına devam eden İsrail'e yönelik 54 ürün grubunda ihracat kısıtlaması uygulanmasını kararlaştırdı. Açıklamada, "İsrail, Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar belirlenen kısıtlamalar yürürlükte kalacaktır" denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin 7 Ekim tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kaybın, fiziki yıkımın engellenmesi, önce kalıcı ateşkes, diplomatik çözüm arayışlarının hakim olması ve Gazze'nin yeniden imarı için, gerek taraflar nezdinde gerekse uluslararası arenada, İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yaptığına işaret edildi.

Açıklamada, "Türkiye, İsrail'in saldırıları başladıktan sonra Gazze'ye yardıma koşarak, on binlerce ton yardımları ulaştırmış ve bu alanda dünyada en önde gelen iki ülkeden biri konumunda olmuştur. Bununla beraber, İsrail, uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam etmekte, uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateşkes ve kesintisiz insani yardım sağlama çağrılarını yok saymaktadır" denildi. İsrail'e askeri ürün satışı yapılmadığı bildirilen açıklamada, "Çok önceden bu yana, İsrail'e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün satışına izin verilmemiştir" ifadesine yer verildi.

"JET YAKITLARI İSRAİL'E GİDİYOR" İDDİASİNA YALANLAMA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı "İsrail'in jet yakıtları, Türkiye'den gidiyor" iddiasının doğru olmadığını belirtti. Bahse konu yakıtın, Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtı olduğunu bildirdi.

LİSTEDE 54 ÜRÜN GRUBU VAR
"Alüminyum profiller, alüminyum teller, boyalar, bakır profiller, çubuklar ve teller, beton mikserleri, çelik borular ve bağlantı parçaları, çelik filmaşin, çelik kaplar ve depolar, çelik köprü aksamı, çelik kuleler, çelik profiller, çimento, çimentodan, betondan veya suni taştan inşaat için bloklar ve levhalar, demir çelikten tüm inşaat malzemeleri, demir-çelik tüm teller, ekskavatörler, elektrik kabloları, elektrik panolar, fayanslar, fiberoptik kablolar ve elektrik iletkenleri, forkliftler, granit, halat ve kablolar, hırdavat ürünleri, hidrolik yağlar, inşaat demiri, inşaat makinaları, inşaat yalıtım malzemeleri, inşaatta kullanılan camlar, kimyasal bileşikler, kimyasal gübreler, klinker, kovalar, kepçeler, kürekler, kıskaçlar ve kancalar, kükürt, madeni yağlar, makaralı zincirler, mermer, metal işleme makinaları, metallerin işlenmesinde kullanılan kimyasallar, mineral gübreler, motor yağları, paletler, plastik borular, sandviç paneller, seramikler, solvent boyalar, tel çekme makinaları, testere makinaları, tuğlalar, uçak benzini ve jet yakıtı, vernikler, vinçler, yapıştırıcılar ve tutkallar, yassı çelik ürünleri."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN