Galeriler çözümü buldu: Otoda senet-kart dönemi

Kredi faizlerinin yükselmesi talebi azaltınca galericiler çareyi senetle ya da kartla satışta buldu. Aracın yüzde 70’i kredilendiriliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2024 Güncelleme 04 Nisan 2024, 07:01
Galeriler çözümü buldu: Otoda senet-kart dönemi

İÇİNDEKİLER

Bankaların faizleri yükseltmesi ve kredi imkanlarını zorlaştırması başta tüketici kredileri olmak üzere birçok finansal üründe talebi de azalttı. Kredi faizlerinin yükselmesiyle otomobil satışlarına da yansıdı. Bayram öncesi ve yaklaşan yaz aylarına rağmen talebin azalması üzerine sektör çareyi senetle ve kredi kartı ile satışta buldu. Özellikle ikinci elde daha çok görülen senet ve kredi kartıyla satışta 48 aya kadar vade de yapılabiliyor. Kredi kartına ise yapılan taksit sayısı 12'ye kadar çıkıyor.

KART FAİZİ DAHA DÜŞÜK
Otomobil satıcıları kredi kartı ile otomobil alındığında daha düşük faiz ödendiğini belirterek, "Müşterimiz bugün otomobil almak için kredi çekse yüzde 4 ila 5.5 faiz ödeyecek. Üstelik kredi bulması da zor, bankalar vermiyor. Ancak kredi kartı ile 500 bin liraya kadar çekim yapabiliyor. Bunun 300 bin liraya kadar olan kısmı 3 ay sıfır faiz, 300 bin lira üzerinde yapılan çekimler ise yüzde 3 vade farkı ile ödenebiliyor. Birçok müşteri kredi bulamadığı için kredi kartı limitlerini yükseltiyor. Şirket kredi kartlarında limitler çok daha yüksek olduğu için aracın tamamını da kredi kartı ile çekebiliyoruz" dedi.

SENET GERİ GELDİ
Vatandaşın otomobil almak istediğini ancak finansman bulmakta zorlandığını belirten sektör temsilcileri, şöyle konuştu: "400 bin TL'lik bir otomobilin 24 ayda 1 milyon TL'yi aşan geri ödemesi var. Bu durum tüketiciyi otomobil alırken korkutuyor. Mevcut durumda, yıllık 70-75 faiz maliyetiyle galeriler de araç tutmak istemiyor. Tüketicinin önünde iki seçenek var. Kredi kartıyla 12 taksit imkânı... Burada da maliyetler artıyor. Asıl seçenek, senetle 48 ay vade... Şu anda birçok satıcı senetli sistemle yüzde 70'e kadar kredilendirip; 48 aya kadar vade yapmaya başladı."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN