Askere 2 bin 20 TL

Gençlerin gözü yeni askerlik sisteminde. Askerlik 6 ay olacak. Ancak isteyene 1 ay temel eğitimin ardından bedelli; isteyene de 6 ayı tamamlayıp bir 6 ay daha devam etme imkanı tanınacak. Bu durumda aylık 2 bin 20 lira ödenecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2019 Güncelleme 30 Mayıs 2019, 08:00
Askere 2 bin 20 TL

İÇİNDEKİLER

Askerlik sistemi sil baştan değişiyor. Gençlerin gözükulağı bu yeni sistemde. Önümüzdeki dönemde askere gideceklerin yanı sıra halen vatani görevini yerine getirmekte olan gençler de düzenlemenin hayata geçmesini bekliyor. Çünkü uzun dönem askerlik yapan yaklaşık 130 bin genç, düzenleme yürürlüğe girince terhis olabilecek. İşte yeni askerlik sistemi:

Askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. 2 veya 3 yıl süreli, 4 yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ve bunların yetkili makamlarca dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunları yedek astsubay olabilecek.

İSTEYENE BEDELLİ
12 ay olan askerlik 6 aya inecek.

İlk 1 ay temel eğitim olacak. İsteyenler 5 ay daha devam etmeyip bedelliden yararlanacak. Bedelli ücreti, 240 bin gösterge rakamı memur aylık katsayısıyla çarpılarak bulunacak. Bu, bugünkü rakamla yaklaşık 31 bin lira. İstekli sayısının, bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek. Bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek. Yasanın çıktığı güne kadar bakaya ve yoklama kaçağı olanlara bir kereye mahsus bedelliden yararlanma imkanı verilecek. Askerlik çağına gelen 20 yaşındaki her genç askerliğini bedelli olarak yapabilecek.

6 aydan sonra askerlik hizmetini 12 aya tamamlamak isteyenlere asgari ücretten az olmamak üzere Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenecek.

32 YAŞINA KADAR TECİL
Yükümlülerin, lise veya dengi okullarda öğrenim görenler için 22 yaşını, fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında öğrenim görenler için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla askerlikleri, mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenecek. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca 1 yılı geçmemek üzere erteleme hakkı tanınabilecek. Bu şekilde yapılan erteleme süreleri 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemeyecek. Sanatta yeterlilik, doktora veya ihtisas yapanlar ile çalıştıkları bilim dallarında dünya ölçüsünde bir yenilik getiren orijinal çalışmalarda bulunanların, aktif spor hayatına devam edenlerin askerlikleri, 35 yaş sonuna kadar ertelenebilecek.

UZATMA SEÇENE FIRSAT ÇOK
Askerlik görevinin ilk 6 ayını tamamlayan ve ikinci 6 aya uzatma tercihini kullanan gençlere bazı avantajlar sağlanacak. Bunlar şöyle sıralanıyor:

● Personel, sözleşmeli er, uzman erbaş, astsubay ve subaylığa geçişte daha avantajlı olacak. Uzman erbaşlığa ve sözleşmeli erliğe müracaatları
diğer personele nazaran 100 üzerinden 20 puan avantajlı olarak değerlendirilecek.

● Halen net 2 bin 20 TL olan asgari ücretten az olmamak kaydıyla harçlık alacaklar. Böylece hem kendileri hem aileleri hem de devlet açısından istihdam yaratılmış olacak.

● TOKİ'de ev sahibi olmaları için öncelik tanınacak.

● Hizmet borçlanmaları devlet tarafından ödenerek, sigortalı statüsünde çalışmış olacaklar.

● Muhtaç asker ailelerine yardım, deniz ve şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz istifade hakları elde etmiş olacaklar.

● Askerlik sistemi açısından ise profesyonel kadronun oluşturulmasına zemin hazırlanacak.

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR - TAKVİM'E SORUN

ekonomi@takvim.com.tr





2 GÜN İLE 1 YIL KAZANÇ /SİZDEN GELENLER

06.03.1989 doğumlu ve 29.04.2008 sigorta girişliyim. 2875 gün primim var. Emrah KURT
İşe girişinize göre 60 yaşında ve 7000 gün ile emekli olacaksınız. Eğer 2 gün daha sonra işe girseydiniz 61 yaşında ve 7200 gün şartıyla emekli olacaktınız. Böylece 2 gün ile 1 yıl kazanmışsınız.

STAJ SİGORTA BAŞLANGICI SAYILMAZ

1986 doğumluyum. Staj sigorta girişim 2002. Sigortam 2008'de başladı. Aradaki 6 yılı ödeyebilir miyim? HASAN A.

Maalesef geriye doğru böyle bir ödeme usulü yok. 2008 girişinize göre emeklilik hesaplamanız yapılacak. Buna göre de eğer 30 Nisan'dan önce ise 60 yaş sonra ise 61 yaş ile emekli olursunuz. Prim şartlarınız da sırasıyla 7000 ya da 7200 gün olacak.

HEMEN EMEKLİ OLUN
Prim günüm doldu. İki ay sonra yaşım da doluyor. Fakat asgari ücret üzerinden ödenmiş. Emekli maaşımı yükseltmek için geri dönük toplu ödeme yapabilir miyim? Derya ERBAŞ

Maalesef geriye dönük olarak bir ödeme usulü bulunmuyor. Ancak bundan sonra çalışmaya devam edip, yüksek prim yatırabilirsiniz ancak bu da değmez. Bir an önce emekli olup maaşınızı almanızı öneririm.

ENGELLİ ANNELERİNE İLAVE PRİM VAR
Engelli annesiyim. Sigortalı olarak bir yerde çalışamıyorum. 3400 çalışma iş günüm var. Nehir BOZHAN BALKAN

Engelli annelerinin 2008 sonrası yatırılan primlerine bir ekleme yapılıyor. Yani bu süreden sonra yapılan çalışmaların üzerine dörtte bir oranında ekleme oluyor. Örneğin; 4 yıllık çalışma varsa 1 yıl daha ekleniyor. 5 yıl sayılıyor. Eklenen süre de yaş haddinden düşülüyor.

% 40 VERGİ İNDİRİMİ ALMALISINIZ

2005 yılından bu yana özel sektörde çalışmaktayım. Doğumsal kalça çıkığım vardı. Ancak sağlam raporu ile işe başladım. Ağır işte çalıştığımdan dolayı kalça eklemlerimde bozulma oldu. Farklı rahatsızlıklardan dolayı şu an yüzde 42 engelliyim. İşten kendi isteğimle ayrılsam, mahkeme yolu ile kıdem tazminatımı alabilir miyim? (İsmi saklı)
Sağlık sebebiyle iş sözleşmesini feshetmede işyerinde bir bulaşıcı hastalık riski olması aranıyor. O yüzden işin ağır olmasından dolayı başınıza bir iş gelmesi haklı fesih imkanı tanımıyor. Ancak yüzde 60 ve üzerinde bir iş göremezlik olursa bu sefer malulen emeklilik oluyor. İş göremezlik ödeneği ise meslek hastalığı ve iş kazası durumunda veriliyor. Bu arada eğer engeliniz doğuştansa ki öyle bir durum söz konusu, bu kez erken emeklilik imkanı var. Tabi bunun için de en az yüzde 40 vergi indirimi almanız gerekiyor.

TAZMİNAT ALAMAZSINIZ

6 yıl çalıştığım şirketten memurluğu kazandığımdan dolayı Ocak'ta çıktım. Tazminat hakkım var mıydı? Kemal ÖZTUNÇ
Memur olma sebebiyle işten ayrılmak tazminat alma sebebi maalesef sayılmıyor. O yüzden kendi isteğinizle ayrıldığınız için 6 yıllık tazminatınız da yanmış oluyor.