Yahudiler'in parayla dansı

Dünyada azınlık olarak gösterilen Yahudiler'in para ve güç konusunda rakipsiz oldukları ortaya çıktı. Dünyanın en zengin 500 işadamından 225'inin Yahudi olması, bunun en büyük kanıtı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Kasım 2010 Güncelleme 25 Kasım 2010, 09:23
Yahudiler’in parayla dansı

İÇİNDEKİLER

Yahudiler, maddi güç konusunda yine rakipsiz... 6 milyon Yahudi İsrail'de, 5 milyonu da ABD'de yaşıyor. Yahudiler, azınlık olarak görünse de 'Dünya Zenginler Listesi'nin ilk 500'üne damga vurdu. Tam 225 Yahudi, listede kendine yer buldu. Yahudi ailelerinden Rockefeller'ın 21 trilyon dolar, Rothschild'ın ise 15 trilyon dolara hükmedip perde arkasından büyük bir güç olarak hüküm sürdüğünü bir kenara bırakırsak, zenginler listesindeki Yahudiler'in müthiş yükselişi gözlerden kaçmıyor.

İş konusunda prenseplerinden asla ödün vermeyen ve girişimci projeleriyle dikkat çeken Yahudiler'den listedeki en zengin isim 28 milyar dolarlık servetiyle Oracle'ın sahibi Lawrence Ellison... Ellison'ı takip eden isim ise tanıdık. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg (18 milyar dolar). Loreal'ın sahibi Liliane Bettencourt, Chelsea'nin Rus patronu Roman Abramovich, finans dünyasının çılgın ismi George Kaiser ve 'Kumarhaneler Kralı' Sheldon Adelson gibi 225 Yahudi'den 143'ünün New York'ta gökdeleni bulunuyor.

BİLİŞİME YENİ SOLUK GETİRDİ
Oracle adlı bilişim şirketinin sahibi Lawrence Ellison, gençlere verdiği önemle tanınıyor. Yahudi ve zeki gençleri bünyesine alan şirketin yıllık cirosu 15 milyar dolar civarında.

SOSYAL AĞIN DAHİ ÇOCUĞU
FACEBOOK'un kurucusu Mark Zuckerberg de, Yahudi dünyasının en zeki gençlerinden biri. Serveti 6.2 milyar dolar ve 212. sıradaki yeri her geçen gün yükseliyor.

YAŞAYAN EN YAŞLI ROCKEFELLER...
Davıd Rockefeler SR. 95 yaşında. Dünya petrolünün yüzde 70'i ailenin elinde. Ailenin yıllık cirosu 200 milyar dolar. Ancak o 2.4 milyar dolarlık servetiyle, listede 437. sırada.

ABD BAŞKANI OLACAK MI?
Michael Bloomberg, listenin 23. sırasında yer alıyor. New York Belediye Başkanı olarak çok başarılı işlere imza atan Bloomberg'in, ABD Başkanı olacağı konuşuluyor.

SEVGİLİSİNE 1 MİLYAR EURO...

L'Oreal'ın sahibi Liliane Bettencourt, 20 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin 17. ismi. Fotoğrafçı sevgilisine 1 milyar euro vermişti. Liliane'nin hedefi ise ilk 10'a girmek.

IQ'SU YÜKSEK GENÇLER ARIYOR

DELL'in sahibi Michael Dell, 13 milyar 200 milyon dolarlık servetiyle listenin 37. sırasında yer buldu. IQ'su yüksek gençleri keşfetmesiyle tanınan Dell'in, New York'ta 3 gökdeleni bulunuyor.

LİSTEDE TANIDIKLAR BULUNUYOR
ROMAN Abramovich: 11 milyar 200 milyon dolar.
PIERRE Omidyar: 7 milyar 340 milyon dolar.
MICHAEL Otto: 6 milyar dolar.
GUNTER Herz: 5 milyar dolar.
DONALD Newhouse: 4 milyar 200 milyon dolar.
DORIS Fisher: 3 milyar dolar.
AGNELLI Ailesi: 9 milyar dolar
DAVID Hamilton: 3 milyar 600 milyon dolar.
LESTER Crown: 2 milyar dolar.
MIKHAIL Prokhorov: 9 milyar 500 milyon dolar.
DAVID Weill: 2 milyar dolar.
CHRISTOPH Blocher: 2 milyar 200 milyon dolar