Taliban ile 2’nci raunt

Afganistan savaşının bugün dokuzuncu yıldönümü. Amerikan basını, Afgan hükümetiyle Taliban'ın savaşı bitirmek için geçen yıl sürdürdüğü görüşmelerin ikinci turuna başladığını yazdı.

Giriş Tarihi 07 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 07 Ekim 2010, 11:55
Taliban ile 2’nci raunt

İÇİNDEKİLER

ABD'nin 7 Ekim 2001'de Kabil'e saldırısıyla başlayan Afganistan savaşının yıldönümüne, Taliban ile Afgan hükümeti arasında gizli görüşmelerin yürütüldüğü iddiası damgasını vurdu. Amerikan Washington Post gazetesi, Afganistan'da Devlet Başkanı Hamid Karzai liderliğindeki hükümet ile Taliban örgütünün üst düzey temsilcilerinin dokuzuncu yılına giren savaşı sona erdirme hedefiyle gizli görüşmelere başladığını yazdı. Gazete, adlarını belirtmediği Afgan ve Arap kaynaklara dayanarak, ilk aşamalarının yürütüldüğünü belirttiği görüşmelerin, bir yıl önce bir sonuca ulaşamadan sonlandırılan Suudi Arabistan'ın ev sahipliğindeki müzakerelerin devamı olduğunu kaydetti.

HAKKANİLER KATILMIYOR
Kaynaklar, görüşmelere katılan Taliban temsilcilerinin, Afgan Talibanı'nın Pakistan'da üslenen yapılanması olan Ketta Şura grubu ve lideri Muhammed Ömer adına konuştuğunu düşünüyor. Haberde, Ketta Şura'nın, bazı Taliban isimlerinin Afgan hükümetinde yer alacağı, Amerikan ve NATO askerlerinin üzerinde mutabakata varılan bir tarihte ülkeden çekileceği bir anlaşma üzerinde düşünmeye başladığı ifade edildi. Görüşmelere, ABD'nin insansız uçaklarla geçen haftalarda hedef aldığı, Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesi ile yakınlarındaki Afganistan vilayetlerinde üslenen Taliban'ın Hakkani fraksiyonu katılmıyor. Karzai hükümeti geçen haftalarda, savaşa son verme çabaları çerçevesinde Taliban'la görüşmeler için çalışmak üzere 70 kişilik barış konseyi kurmuştu.

NATO'ya yakıt taşıyan 22 tanker daha ateşe verildi
AFGANİSTAN'DA sayıları 160 bini bulan ABD ve NATO güçlerine yakıt taşıyan NATO tankerlerine yönelik saldırılar sürüyor. Pakistan Taliban Örgütü (TTP), dün Pakistan'ın güneydoğusundaki Ketta kenti yakınlarında gerçekleştirdiği saldırıda 22 tankeri daha ateşe verdi. Saldırıda park alanında görevli bir kişi de öldü. Pakistan'da son 5 gün içinde NATO'ya ikmal sağlayan araçlara düzenlenen saldırılarda 70'den fazla yakıt tankeri ve TIR ateşe verildi, bu saldırıların tamamını TTP üstlendi.