Tarihi 1 Ocak 2018

Yeni Yılda da Zaman Hükmünü İcra Edecek

Fransız Devrimi'nden, eskilerin ifadesiyle Fransız İhtilal-i Kebir'inden, sonra her şeyin devrim sonrası versiyonunu yapmak adet olmuştu. Özellikle yeni rejimin dini ve geleneksel olan her şeye duyduğu nefret dolayısıyla yenileri icat ediliyordu.
Örneğin tarihçiler devrim sonrasında Fransız nüfus defterlerinin tohum kataloğuna benzediğini söylerler.
Yeni doğan bebeklere Hristiyanlıkla bağlantılı geleneksel isimlerin yerine yenileri verilmiştir. Bir azizin 'faydasız' isminin yerine insanlığa faydalı olan bitki isimleri tercih edilmiştir. Devrimin her şeyin yenisini ve faydalısını icat etme merakından takvim ve zaman ölçüleri de nasibini almıştır. Fransız Devrimi Takvimi'nde bir hafta yedi günden değil on günden oluşuyordu. Böylece hem daha az tatil yapıp devrim için daha çok çalışılıyor hem de Hristiyanlık inancından kaynaklanan yedi günlük hafta düzeni bozulmuş oluyordu. 10 günlük haftaların yer aldığı yeni takvimde gün isimleri de farklıydı. Tıpkı kişi isimlerinde olduğu gibi gün isimlerinde de kedi ve köpek gibi hayvanların yanında kestane ve turp gibi bitkiler de tercih edilmişti. Bugün bizler için eğlenceli bir bilgiden fazlası olmayan bu takvimi Fransızlar 13 yıla yakın kullandılar. Günlerin ve ayların adı değişse de, haftalar yedi günden on güne çıksa da zaman akmaya devam etti. O dönemde yaşayan insanların gerçekte yaşadıkları ömür ne uzadı ne kısaldı.
Fransızların nasıl isimlendirdiğinden ve gruplandırdığından bağımsız olarak zaman hükmünü icra etti. Biz adına yılbaşı desek de demesek de, kutlama tertip etsek de etmesek de, çok sevsek de kızsak da, gelip geçtiğini fark etsek de etmesek de zaman hükmünü icra ediyor.

BAKIŞ AÇISI
Madem zaman hükmünü bizden bağımsız icra ediyor o zaman bir yılın bitip diğerinin başlamasına fazla anlam yüklememek lazım. Moralinizi bozmak gibi olmasın ama dün nasıl biriyseniz bugün de aynı kişisiniz, elinizdeki gazete dün nasılsa bugün de öyle. Yani hakikatte değişen bir şey yok. Ama görüntüde var;
Kötü haber; kira kontratınız yılbaşında başladıysa bundan sonraki ilk kiranızı zamlı ödeyeceksiniz.
Yeni yılda maaşınızı da zamlı alacaksınız, bu da iyi haber.
Bir diğer kötü haber tabii ki bir yıl daha yaşlandığımız.
Becerebilirsek bir yıl daha olgunlaşmak ve büyümek de işin güzel tarafı.
Ulaşmak için gün saydığınız bir hedefiniz varsa, tebrikler hedefinize bir yıl daha yaklaştınız.
Dostluklarınız, evliliğiniz, ebeveyn evlat ilişkiniz bir yıl daha yıllandı, kıymetlendi.
Gördüğünüz gibi basit ve teknik bir takvim meselesi olan yılbaşı nereden baktığınıza ve nasıl yaşadığınıza göre sizin için iyi veya kötü olabilir.

​2018 TEMENNİLERİ
Yılbaşının pek bir anlamının olmadığının aslında en önemli göstergesi dünyadaki insanların yeni yıla farklı farklı zamanlarda girmesi. Pasifik'te bir ada devleti olan Kiribati bizden tam 12 saat evvel girdi yeni yıla. Yeni Zelanda, Avusturalya, Japonya ve Çin de erken girenler arasında. Önce ya da sonra girmemiz yeni yıl için iyi ve hayırlı temennilerde bulunmamıza engel değil.
İnşallah 2018'de de Türkiye büyümeye ve güçlenmeye devam eder. Zalimlerin karşısında durma mazluma kol kanat germe yolunda emin adımlarla ilerler.
2017 yılında eğitim sistemimizin farklı aşamalarında yapılan düzenlemelerin olumlu sonuçlarını inşallah 2018'de görmeye başlarız. Gençlerimizi daha iyi eğitir, onlara daha güzel hayatlar sunma imkanı elde ederiz. Şiddetin her türlüsünün özellikle de kadın ve çocukları hedef alanlarının yaşanmadığı bir yıl olur 2018.
Hazır istemeye başlamışken özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için trafiksiz bir yıl da dileyelim. Olmaz demeyin, karamsarlığa kapılmayın. Çalışırsak çabalarsak, Allah da nasip ederse olur.

CEVABI BELLİ SORU
Yeni yılda da siyasetin kaybedeni kim olacak?