Hasan Basri Yalçın

HASAN BASRİ YALÇIN

Tarihi 3 Şubat 2018

Operasyonda ilk aşama tamamlanmak üzere

Harekatın planlanan birinci aşaması tamamlanmak üzere. Çevreleme taktiğinde birinci halka yavaş yavaş kuruluyor. 9 Ayrı noktadan ilerleyen birlikler ilk halkanın kilit noktalarını ele geçirdi. Şimdi yavaş yavaş bu noktalardan hareketle ara bölgeler temizlenmeye başlanır.
Bir amfibi çıkarma operasyonu gibi düşünürseniz, birlikler artık karaya ayak bastı ve konumlarını sağlamlaştırdı diyebilirsiniz. Arazi şartları nedeniyle birliklerimiz neredeyse tüm noktalarda aşağıdan yukarı tırmanarak savaşıyorlardı.
Tepelerde bulunan teröristler aşağıya doğru muhkem konumlarından atış yapıyordu. Şimdi o muhkem noktalar birliklerimizin eline geçti.
Her cephede en az üçer dörder köy ele geçirildi. Ortalama yaklaşık ikişer köy daha ele geçirildiğinde kuşatmanın en dış ve en ince halkası kurulmuş olacak. Şimdilik özel kuvvetler bu noktaları ele geçirdi. Komando birlikleri henüz kullanılmıyor. Şimdi bu noktaların arası muhtemelen komando birlikleriyle beslenecek ve saha hakimiyeti artırılacaktır. Ancak o zaman alan markajı başlayacak.
Böylelikle operasyonun ilk halkası güvenle kurulmuş olacak.
Ondan sonra operasyonun iç halkaları yine adım adım inşa edilecek. İkinci halkanın çok daha kalın olması beklenebilir. Birinci halka yaklaşık 5 kilometrelik derinlikteyken, ikinci halka daha derin olacak ve 10 veya 15 kilometrelik derinlikte kurulacak. Bu mesafeler arazinin durumuna göre değişim gösterebilir.
Fakat ortalama bu seviyede kalacaktır.
Yine arazinin ve düşmanın yerleşim durumuna göre ikinci halkada ilerleme zaman zaman yarma zaman zaman da çevreleme şeklinde olacaktır.
Mesela çok zor araziler kenarlarından dolanarak ve iki ayrı yarma harekâtını birleştirme yoluyla geçilebilir. Ama asıl itibariyle bu ikinci halka düşmanı süpürme şeklinde olacaktır. Böylece Afrin şehir merkezine doğru ilerleme sağlanır. Tabii bu esnada temizlenmesi zaman alacak Roja ve Cenderes kasabalarına da ince operasyonlar yapılacak. Göründüğü kadarıyla bu iki merkez pas geçilmeyecek ve bu nedenle biraz zaman alacaktır. Fakat bunlar da geçildikten sonra Afrin yolu açılacaktır.
Böylece üçüncü aşamaya geçilecek. Afrin'in çevresi kuşatılacak.
Kuşatmanın kendisi kısa sürer. Ama kuşatma sonrası belli bir zamanın geçmesi beklenebilir. Hem sivillerin çıkışı hem de teröristlerin kaçışı bu işi daha kolay hale getirebilir. Bu anlamda da operasyon zamana yayılabilir. Hep söylediğim gibi gün geçtikçe zaman bizim lehimize çalışacak ve kuşatma altındaki unsurları çökertecektir.
Son olarak dördüncü aşamaya geçilecek. Bu da Afrin içinde şehir çatışmasıdır. Burası en zor aşama gibi görünüyor. Ama TSK meskûn mahal savaşını en fazla yapmış ordulardan bir tanesi. Gördüğüm kadarıyla tecrübe aktarımı sorunsuz değilse bile, oldukça iyi işlemiş. Sur, Cizre ve El-Bab operasyonlarını yürüten komuta kademelerinde çok kritik değişimler olsa da çoğunluk hala görev başında. Ayrıca özel kuvvet askerlerinin kendileri nerdeyse tamamı bu tür operasyonlarda görev aldı. O anlamda tecrübe sorunu yok. Ama bu tür çatışmalar maalesef kolay değil.
Tüm bu tecrübeye rağmen yine de çok maliyetli olduğunu bilmek lazım.
Operasyonun şimdilik yapılan plana çok yakın işlediği düşünülebilir. İlk bir iki hafta içinde de çeşitli koordinasyon sorunlarının halledilebileceğini düşünüyorum. Operasyon artık kendi momentumunu ve düzenini kazandıktan sonra lojistik sorunları da çözülecektir. Şimdilik her şeyin yolunda gittiğini söyleyebiliriz.