Tarihi 12 Ekim 2010

Gelinkaynana izdivac ihracatı

Türkiye'de bir nesil yabancı dizilerle büyüdü… Arsen Lüpenler, Dallaslar, Kaçak Doktor Kimble'ın maceralarında bu ülkede sokaklar boşalırdı… Şimdi yabancı dizi giremiyor büyük kanallara. Çünkü en baba diziler denendi, izlenmedi, hepsi gümledi.
Amerika'da milyonları ekrana kilitleyen diziler Türkiye'de çöpe gitti.
Ancak ve ancak yabancı dizinin senaryosunun telif hakkı satın alınıyor, Türk oyuncularla çekiliyor artık. Bunların da hepsi tutmuyor… Dönem Türk dizileri dönemi. Üstelik sadece burada izlemiyoruz. Çok sayıda başka ülkeye dizi ihraç ediyoruz, artık kendi senaryolarımızı ve oyuncularımızı dünyaya seyrettiriyoruz.
Peki dizilerde ihracat patlaması var da, programlarda durum ne?..
Maalesef bu alanda yaya kaldık… Henüz Türk beyninden çıkan tv formatları dünyaya açılamadı.
Yabancı yarışmalar, programları ihraç ediyoruz ama yerli formatlardan şimdilik kaçış var.
Yurtdışına çıktığım dönemlerde birkaç ülkede bize ait program formatları gördüm.
Biri Gelin-Kaynana programımızdı. Bir de İzdivac programlarımız yurtdışında yabancı kanalda kendini gösteriyor.
Peki programlarda henüz yayayız da dizilerde neden böyle patladık..?
Bunun çok sayıda cevabı var… Aşk var, kan var, kin var, nefret ve hırs var. Merak duygusunu dizinin en sonunda haftaya bırakan senaryolar var.
Kaliteli çekiliyor artık, sinema filminden farkı yok dizilerimizin… Mesela son dönemlerde bir başka uyanıklığa şahit oldum… Kurtlar Vadisi bu aralar Amerikalılara kafayı taktı… Polat ve arkadaşları sürekli haftalardır Amerikalı öldürüyor.
İncirlik üssüne bile dört kişi girip Amerikalıları yerlere seriyor, dünyayı dar ediyor… Polat niye Amerikalılara taktı bu kadar? Savaş mı ilan ettiler Coni'ye… Ben tahminimi söyleyeyim; Ortadoğu'ya yönelik ince bir plan gibi geliyor bana… Arap ülkelerinde bu diziyi seyretmeyecek insan yoktur… 22 Arap ülkesinde, Amerikalıları Malkoçoğlu Cüneyt gibi patır patır deviren bir Polat Alemdar, kahramanlar kahramanı olacak, dizi kesinlikle reyting rekorları kıracaktır… Pana film hem Türkiye'de izlettiriyor bu diziyi hem de sanırım ihracatta satışpazarlama tekniğini de yansıtıyor senaryoya… Yani nasıl bir senaryo olursa yurtdışında da iyi satarız sorusu masaya yatırılmış gözüküyor… Evet senaryo yazdırırken artık yapımcılar yurtdışı pazarını da düşünüp taktikstrateji geliştirmek zorunda… Nerelerden nerelere geldik.
Darısı şimdilik sadece gelinkaynana- izdivac ihracatı yapan programcı yapımcıların başına…