Öksürüğü hafife alma hayatını karartma!

Akciğer kanseri, KOAH, astım ve bronşit gibi birçok ciddi hastalık öksürükle belirti veriyor. Prof. Dr. Dikensoy, ‘2 haftadan uzun süredir öksürüyorsanız hemen doktora gidin’ diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Aralık 2017 Güncelleme 04 Aralık 2017, 02:00
Öksürüğü hafife alma hayatını karartma!

İÇİNDEKİLER

TEK başına bir hastalık olmayan öksürük, vücudun savunma refleksi olarak tanımlanıyor. Ancak 2 haftadan uzun sürüyorsa ve yaşam kalitesini bozacak noktaya geldiyse mutlaka dikkate alınması gerekiyor. İnatçı ve zamansız öksürüklerin vücudun savunma mekanizmasını da bozduğunu söyleyen Acıbadem Taksim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy, bu önemli semptomun bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğine dikkat çekiyor. Geçmeyen öksürüğün nedenine göre seyri ve tipinin de değiştiğini belirten Prof. Dr. Dikensoy, altta yatan olası nedenlerini şöyle sıralıyor.

Akciğer kanseri: Öksürük aslında akciğer kanserinin ilk belirtileri arasında yer alıyor. Özellikle sigara içen 40 yaş üstü kişilerin ailede kanser hikayesi veya sık radyasyona maruz kalmak gibi bir hikayesi varsa öksürüğün bu yönden de değerlendirilmesi gerekiyor. Bu gruba girenlerin yılda bir kez kontrol akciğer grafisi çektirmeleri önem taşıyor.

Üst solunum yolu enfeksiyonları: Geniz akıntısına yol açan sinüzitten daha basit bir nezleye kadar her türlü üst solunum yolu problemi öksürüğe neden olabiliyor. Hastaların daha çok kuru öksürükten şikayet ettiği bu durum özellikle kış aylarında artıyor. Uzun sürdüğü zaman tabloya, gastro-özefajiyal reflü ya da farenjitin dahil olup olmadığının araştırılması gerekiyor.

Bronşit: Kendini geçmeyen öksürükle belli eden hastalıklardan biri de bronşit. Akut bronşitte kuru öksürük görülürken hastalığın ilerlemesiyle balgamlı hale gelebiliyor. Kış aylarında alevlenen kronik bronşitte ise balgamla birlikte görülen öksürüğün yılın en az 3 ayı devam etmesinden şikayet ediliyor. Sigara içenlerin çoğunda kronik bronşit ortaya çıkıyor.

Reflü: Öksürme dolayısıyla karın içi basıncın artmasına bağlı mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık gevşiyor ve yukarıya doğru asit kaçmaları görülüyor. Yemek borusunun alt ucundaki öksürük reseptörlerinin bulunduğu alan tahriş oluyor ve kuru bir öksürük yaşanıyor.

YAŞLILARDA KEMİKLERİ KIRIYOR!
inatçı öksürük yaşlılarda kas ağrılarından kemik kırıklarına kadar birçok soruna neden olabiliyor. Prof. Dr. Öner Dikensoy, şöyle konuşuyor: "Sürekli ve şiddetli öksürüklerde kaslar ve kaburga da kullanıldığı için, ortaya çıkan şiddetli basınca bağlı olarak yaşlılarda kaburga kırıkları olabiliyor. Bu denli şiddetli sonuç yaşamayanlarda ise kas ağrılarından dolayı sıkıntı yaşanıyor. Ayrıca şiddetli öksürüğe bağlı idrar kaçırma, hatta bazı kişilerde bayılma atakları bile olabiliyor."

Astım: Kronik öksürüğün en yaygın üç nedeninden birini astım oluşturuyor. Nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma hissi gibi şikayetlerin de eklendiği kuru öksürüğün geceleri ve egzersiz sırasında arttığı gözleniyor

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH):
Solunum yollarının hasarlanması nedeniyle nefes alıp-vermeyi zorlaştıran ilerleyici bir hastalık olan KOAH, kronikleşen öksürüğün en ciddi sorumlularından biri. Geceleri daha kötü bir hal alan öksürük, yemek yerken ya da konuşurken dahi yaşanabiliyor. Sigara kullananlarda öksürüğe, yorgunluk ve nefes darlığı varsa KOAH'ın araştırılması gerekiyor.

İLAÇ GİBİ BESİNLER
*Elma: Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.

*İncir: Bronşit, öksürük ve boğaz ağrılarında yararlıdır. Enerji verir. Cevizle birlikte yenmesi öksürüğü keser.

*Bal: Soğuk algınlığı ve öksürüğün tedavisinde kullanılmaktadır.

*Lahana: Lapası göğse uygulanırsa öksürüğe iyi gelir. t roka: Yaprakları ve tohumu öksürüğü keser iştahsızlığı giderir.

*Soğan: Bir adet büyük soğanı 4'e bölün ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice karış tırın. 24 saat bekletin. Şurup haline geldiğin de soğuk algınlığı olan, öksüren kişiye sabah, akşam 1 yemek kaşığı verin. Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü kesecektir.

*Marul: Göğsü yumuşatıp öksürüğü keser. Balgamı söker. t tuzlu fıstık: Göğsü yumuşatır, öksürük söktürür.

*Antep fıstığı: Göğsü yumuşatır, ağrıları hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur.

*Kuru hurma: Kansere karşı koruyucudur, öksürüğü keser, boğaz ağrısını, bronşiti ve soğuk algınlığını giderir.

*Kuru üzüm: Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite iyi gelir.