A benim ciğerim erken yaşlanma!

Göz, solunum ve idrar yollarını koruyan, kemikleri güçlendiren A vitamini en çok karaciğerde bulunuyor. Bu vitamin aynı zamanda kırışıklıkları önlüyor, yaşlanmayı geciktiriyor. Cildi, saçları ve dişleri de besliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Kasım 2017 Güncelleme 20 Kasım 2017, 01:34
A benim ciğerim erken yaşlanma!

İÇİNDEKİLER

Doğru besinlerle vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminmineralleri karşılayanlar sağlıklı ve uzun bir hayatın kapılarını açıyor. Her vitaminin ayrı bir görevi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, bugün A vitamininin önemini, eksikliğinde hangi hastalıkların ortaya çıktığını, hangi besinlerde bulunduğunu anlatıyor...

NE İŞE YARAR?
Bu vitamin görme işlevinde önemli role sahiptir. Göz sağlığında önemli yeri vardır.
Çocuk ve gençlerde kemik gelişiminde, kemiklerin uzamasında etkilidir.
Deri, bağırsaklar, üst ve alt solunum yolları, idrar yolları gibi dokuların epitel hücrelerinin oluşumunu ve dayanıklılığını sağlar. Enfeksiyonlardan korur. Bağışıklık ve üreme sistemini destekler.
Cildi güzelleştirir, sivilce ve kırışıklıkları önler. Sağlıklı cilt, saç ve dişler için gereklidir.
Çok az A vitamini almak kanser riskini azaltır.

EKSİKLİĞİNDE NE OLUR?
Göz kuruluğu, gece körlüğü, gece araba kullanmada güçlük oluşur.
Cilt kurur tırnaklar bozulur.
Kemik gelişimi ve çocukların büyümesi durur.
Enfeksiyonlara eğilim artar, ölüm bile olabilir. Akciğer, boğaz, idrar ve cilt enfeksiyonu olur.

HANGİ BESİNDE VAR?
A vitamini hayvansal besinlerde retinol, bitkisel besinlerde karoten şeklinde bulunur. Karaciğer iyi bir A vitamini kaynağıdır. Ayrıca süt, süt ürünleri, tereyağı ve yumurta, kırmızı et, balık yağı önemli A vitamini kaynaklarıdır. Sarı, turuncu, kırmızı sebze-meyveler, yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunan beta karoten önemli bir A vitamini kaynağıdır. Besinlerle alınan beta karoten bağırsaklarda ve karaciğerde aktif A vitaminine dönüşür. Yeterli beta karoten alındığında fazladan A vitamini almaya gerek yoktur. Kavun, kayısı, papaya, havuç, kabak, bal kabağı, kırmızı ve yeşilbiber, domates, yeşil yapraklı sebzeler iyi bir beta karoten kaynağıdır.

Günlük ne kadar alınmalı? A vitamini ilk keşfedilen, yağda eriyen, karaciğerde depolanan bir vitamindir. Vücutta depolanır ve her gün tekrar tekrar alınmasına gerek yoktur. Alınması gereken miktar erkeklerde günde 3000 IU, kadınlarda 2333 IU'dır. Hamilelik sırasında günlük alımında artış tavsiye edilmez. A vitamini ihtiyacı hayvansal ve bitkisel besinlerden rahatlıkla karşılanabilir.

Fazla kullan ılırsa ne olur ? İhtiyaçtan fazla alındığında ciddi sorunlar ortaya çıkar. Özellikle hayvansal A vitamini kaynaklarından alınan fazla doz A vitamini karaciğer hasarına, bulanık görmeye, kemik gücünde azalmaya, doğumsal kusurlara, saç dökülmesine ve akciğer kanserine yol açabilir. Günlük önerilen dozlardan fazla alınması kemiklere zarar verir. bi tkisel kaynaklar ı ter cih edin Bitkisel kaynaklardan A vitamini almak gerekir. Karotenoidler sebze-meyvelere rengini veren fitokimyasallardır. Bunlar kanserden korur, kolesterolü düşürür, kalpdamar hastalığı riskini azaltır. Ciğer, havuç, ıspanak, tatlı patates bol miktarda tüketilirse vitamin desteğine gerek yoktur.