Tiroidin yükseği patlatıyor gözleri

Tiroit bezinin fazla çalışması, kalpten kısırlığa kadar birçok rahatsızlık yaratıyor. Daha çok kadınların vuran bu sorun, göz kapaklarının çekilmesi ve patlak gözlerle belirti veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Kasım 2017 Güncelleme 18 Kasım 2017, 01:17
Tiroidin yükseği patlatıyor gözleri

İÇİNDEKİLER

TİROİT denildiğinde ilk akla guatr gelse de, boynumuzun önündeki 'tiroit bezi'nin eksik ya da fazla çalışması birçok rahatsızlık yaratıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı, vücudumuza hormon salgılayan en büyük bez olan tiroidin metabolizma üzerinde önemli etkileri olduğunu söylüyor. "Tiroit neredeyse tüm metabolizma hızını düzenler" diyen Dr. Yardımcı, bu bezin önemini şöyle anlatıyor... - Tiroit bezi tüm etkilerini T3 ve T4 adlı hormonları aracılığı ile yapar. T3 ve T4 salgısının emrini ise beynimizdeki ana salgı bezi hipofiz, gönderdiği TSH hormonu ile yapar. - Tiroit bezinin büyümesine 'guatr' adı verilir. Bu yapısal bir bozukluktur. - Normalden az hormon salgılanmasına 'hipotiroidi', daha çok salgılanmasına 'hipertiroidi' denir. - Hipertiroidi yüksek tiroid hormonlarının yarattığı bir hastalık grubudur. En sık görüleni ise 'Basedow' veya 'Graves' adı verilen hastalıktır. - Çoğunlukla 30-40 yaş civarında görülür. Hastalık çoğunlukla kadınları tutar. 10 kadına karşılık 1 erkekte görülür.

6 TİPİK BELİRTİ
Tüm vücut hastalıktan etkilenir. En tipik bulgu gözlerde oluşur
Göz kapakları çekilmesi ve gözün arkasında özel bir madde birikmesine bağlı olarak ileriye doğru fırlamış, daha iri gözüken, şaşkın gibi bakan gözler hastalık için tipiktir. Göz kapakları iyi kapanamadığından gözlerde kuruluk, yanma gibi belirtiler görülür. Hastalık tedavi edilmezse görme kaybına kadar gidebilir. Erken tedaviye başlanmazsa gözlerin dışa fırlaması gibi bazı bulgular kalıcı olabilir.

ANİDEN KİLO KAYBI YAŞANIR
İştahı olmasına rağmen hastalar hızla zayıflarlar ve kas gücü azalır. Ateş basması ve sıcağa tahammülsüzlük tüm hastalarda vardır.

SİNİR SİSTEMİ BULGULARI
Ellerde titreme, reflekslerde artış, sıkıntı hissi, ajitasyon, psikiatrik bozukluklar, kol ve bacaklarda istemsiz hareketler görülebilir.

CİNSEL FONKSİYONLARDA GERİLEME
Kemik erimesi, kansızlık, kadın ve erkekte kısırlık görülebilir. Erkeklerde göğüslerde büyüme olabilir. Cinsel arzularda artış olsa bile güçte azalma görülür.

SAÇ DÖKÜLMESİ, TIRNAKLARDA KIRILMA
Kalp hızı artar, kan basıncı yükselir. Kalpte ritm bozuklukları görülebilir. Tedavi edilmeyen hastalarda kalp yetersizliği yaşanır. Solunum zorlukları oluşabilir.

İŞTAH ARTIŞI, BULANTI, MİDEDE YANMA
İshal gibi sindirim sistemi bozuklukları hastaların önemli bir kısmını etkilemektedir

TEDAVİDE SABIRLI OLMAK GEREKİYOR

HİPERTİROİDİ NİN tedavisi uzun sürelidir. En sık yapılan tedavi tiroit bezinin hızlı çalışmasını bloke eden ilaçlardır. Hastalık kontrol altına alındıktan sonra da tedavi bir süre devam ettirilir.
İKİNCİ yöntem radyoaktif iyot tedavisidir. Bu tedavi özel kliniklerde, uzmanlaşmış hekimlerce yapılır. Hızlı çalışan dokular radyoaktif iyotla kontrol altına alınır.
KONTROL altına alınması güç olgulara ise cerrahi yönteme başvurulur. Tiroit dokusunun bir kısmı çıkarılır. Ancak bir miktar doku bırakılır.

İYİ GELEN BESİNLER
Hipertiroidiye zencefil, zerdeçal, biberiye, kekik ve tarçın iyi gelir. Soğan ve sarımsak ise tiroit hastalarına tavsiye edilmez. Bu rahatsızlıkta tüketilecek besinler mutlaka doktora danışılarak alınmalıdır.
EV yoğurdu gibi probiyotikler bağırsakları güçlendirir, iltihapların azalmasına yardımcı olur.
DOKU yenilenmesi ve iltihaplar ile savaşmak için protein bol bol tüketilmelidir. İnek ve koyun eti, peynir altı suyu alınabilir.
TURPGİLLERDE N brokoli ve lahana gibi sebzeleri çiğ olarak tüketmek yararlıdır.

KAFEİNDEN KAÇININ
TİROİT hormonunun yükselmemesi için kafeinli içeceklerden, yani çay, kahve ve koladan kaçınılması gerekir. Çünkü bu içecekler, kalp hızını artırır, ruh halini bozar, sinir yapar ve konsantrede güçlük yaşanmasına yol açar.

İŞLENMİŞ GIDALAR YEMEYİN
HAZIR soslar, konserve, işlenmiş ve koruyucu içeren gıdalar tiroit hormonlarını olumsuz etkiler. Ayrıca rafine un ile yapılmış ekmekler, kekler ve diğer hamur işlerinde de kaçınılmalıdır. Gazlı, şekerli ve alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır.

NASIL TANI KONULUYOR?
Tiroit hastalıklarının hipertiroidinin tanısı, muayene ve kan testleri ile konulur. Kanda T3 ve T4 hormonları artmış olarak bulunur. Görüntüleme ile hipertiroidinin nedenleri ve tipi ayırt edilerek tedavi planlanır.