Bronzluk mönüsü

Yaz tatilleri başladı, plajlar doldu taştı. Bronzlaşmak için saatlerce güneşin altında yatanlara diyetisyen Emre Uzun, ‘Kısa sürede sağlıklı yanmak istiyorsanız, kayısı, yumurta ve havuç gibi besinleri tüketin’ çağrısı yaptı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Haziran 2017 Güncelleme 29 Haziran 2017, 00:31
Bronzluk mönüsü

İÇİNDEKİLER

Beslenme düzeninde yapılacak takviyelerle hem daha kısa sürede daha bronz bir tene sahip olmak, hem de güneşin zararlı etkilerini azaltmak mümkün oluyor. Diyetisyen Emre Uzun, özellikle smoothie gibi pratik beslenme alternatiflerine dikkat çekerek, "Melanin sentezini arttıran besinler bronzlaşmayı hızlandırır. Güneşin altında saatlerce yatmak yerine, güneşe çıkmadan önce içilecek olan smoothilerle güneşte kalma sürenizi kısaltabilirsiniz" diyor. A, C, E vitamini ile karoten ve tirozin içeren besinlerin doğal ve ışıltılı bir bronzlaşma için zengin kaynaklar olduğunu söyleyen Emre Uzun, sağlıklı bronzluk mönüsü veriyor.

Kayısı ile hem karar hem de kanser riskini azalt: Yüksek antioksidan içeriği ile kansere koruyucu bir meyve olan kayısı, bronzlaşırken cilt kanseri riskini azaltır. Ara öğünlere eklenen kayısı içerisindeki A vitamini ile bronzlaşmayı hızlandırır.

Havuçla süreyi kısaltın: A vitamini ve beta karoten zengini havuç potasyumdan da zengindir. Cilt kanseri ve güneş lekelerini önler. Antioksidan oluşu ile kansere karşı koruyucudur. Bronzlaştırmayı hızlandırmasının yanında yüz ve boyun kırışıklarının giderilmesine de yardımcı olacaktır.

Kabakla detoks: Önemli miktarda A vitamini ve niasin içeren kabak bu özelliğiyle bronzlaşmayı kolaylaştırır. Bedeni temizlemesi detoks edici etkiye de sahip olduğunu gösterir.

Yumurtadan faydalanın: Anne sütünden sonra en kaliteli proteine sahip olan yumurta, bronzlaşmaya yardımcı olur. Bunu içeriğindeki tirozinle yapmaktadır. Sarısındaki A vitamini bronzlaşmayı kolaylaştırır.

Kavun-karpuzla incelin : Bu meyveler de bronzlaşmayı kolaylaştırır. İçerisindeki A vitamini bu etkiyi hızlandırır. Ödem attırır. Güneşe çıkmadan önce daha ince bir beden için kavun-karpuz yenebilir. Detoks etkisi yapar. Aynı zamanda kabızlığı giderir.

Şeftali ödem söktürür: Yüksek oranda A vitamini içeren şeftali bronzlaşmaya yardım eder. Aynı zamanda hazmı kolaylaştırır, savunma sistemini güçlendirir, ödemi söktürür, uykusuzluğu da giderir.

Hindiden vazgeçmeyin: Hindi eti yüksek tirozin içeriği ile bronzlaşmayı hızlandırır. Yaz aylarında hindi yiyerek daha çabuk ve güzel bronzluk elde edebilirsiniz. Bunun yanında hindinin, diğer etlere nazaran yağ içeriğinin daha düşük olması, alınan kaloriyi düşürür.

Siyah kuru üzüm sağlıklı bronzluğun kraliçesi: Siyah kuru üzümün çekirdekleri, bronzluktan daha önemli bir işleve sahiptir. Çekirdeğinde bulunan oligomerik proantosiyanidinler güneşin zararlı ışınlarına karşı vücudu korur. Bronzlaşmanın yanında cilt kanseri riskini azaltmak isteyenler kuru üzüm yemeli.

SAATLERCE GÜNEŞLENME DEVRİ BİTTİ!
Kısa sürede bronzlaşmalıyım" diyerek, saatlerce güneşlenmenin zararlı olduğunu belirten Emre Uzun, "Bronzlaşma sürecinin kısalması güneşin zararlarını daha çok ortaya çıkarır. Kalıcı ve sağlıklı yanmak için her gün güneş öncesi bronzluk shot'larından için" diyor.

ZARARLI ETKİLERDEN KORUNUN
UV ışınlarına maruz kalınması sonrası deri renginin koyulaşması ile bronzluk oluşuyor. Diyetisyen Emre Uzun, "Bunun yanında çiller, lekeler, benler, kılcal damar genişlemeleri ve cilt kanserleri gibi yan etkiler ortaya çıkabilir" diyerek, güneşin zararlı etkilerinden korunmak gerektiğini vurguluyor.

2 KAT HIZLI KARARTAN SMOOTHİE TARİFLERİ



Tüm meyveleri katı meyve sıkacağından geçirip içerisine buz ekleyin. Bu şekilde elde edeceğiniz soğuk bronz smoothie'sini içerken bir yandan bronzlaşıp, diğer yandan serinleyeceksiniz.