Beyin tümörüne narkozsuz darbe

Baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle belirti veren beyin tümörleri son teknoloji sayesinde kolaylıkla çıkartılıyor. Tümörün yeri navigasyon yöntemiyle en kısa yoldan tespit ediliyor; ameliyat ise hasta uyutulmadan yapılıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Haziran 2017 Güncelleme 05 Haziran 2017, 01:49
Beyin tümörüne narkozsuz darbe

İÇİNDEKİLER

ADI bile herkesin tüylerini ürperten beyin tümörü, gelişen teknoloji sayesinde korkulacak hastalık olmaktan çıktı. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Prof. Dr. Kaya Aksoy, beyin tümörünün en erken belirtilerinden birinin baş ağrısı olduğunu belirterek, "Belli aralıklarla tekrarlayan baş ağrısına bulantı ve kusmanın eşlik etmesi halinde mutlaka bir uzmana danışın" dedi.

KISAYOLDAN MÜDAHALE
Kötü huylu tümörlerin yaygın olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy, günümüzde teknolojiyle komplikasyonları azaltma fırsatı bulduklarını, navigasyon yöntemiyle en kısa yoldan en az zararla tümöre müdahale ettiklerini ifade etti. Prof. Dr. Aksoy, beyin tümörüne ilişkin şu bilgileri verdi...

Beyin tümörü beynin kendi hücrelerinden kaynaklandığı gibi başka bir yerdeki kanser hücrelerinin beyine ulaşmasıyla da gelişebilir.
Bazı tümörler ailesel geçişlidir. Ailesinde beyin tümörü olanlar mutlaka önlemini almalı.
Beyin tümörleri beyin içerisinde yer kaplayan lezyonlardır. Beyinde yer kapladıklarından, basınç yaparak baş ağrıtır. Bu en erken belirtidir.

YERİNE GÖRE AYRI BELİRTİ
Bulunduğu yere göre yaptığı basılarla da beyin tümörü kendini gösterir. Bazen bir kuvvet, bir kusuru çıkartır. Bazen sadece bir baş ağrısıyla kendini belli eder. Bazen baş ağrısının yanına beynin basıncının artmasına bağlı baş ağrısı, bulantı ve kusma gelebilir. Dolayısıyla belli aralıklarla tekrar eden böyle bulgular varsa, belirli bir yerde elinizle gösterebileceğiniz bir ağrı söz konusuysa mutlaka onu araştırmak gerekir.
Tanı metotlarının gelişmesiyle teşhis kolaylaştı. Metastazik tümörleri ya da iyi huylu tümörleri ileri yaşlarda çok görüyoruz. Her yaşta ameliyat ediyoruz.
Hastaların en büyük korkusu ameliyat sonrasında felç olmak. Aynı zamanda ölüm korkusu da oluyor. Ancak biz uyutmadan sadece ağrı kesmek suretiyle uyanık anesteziyle hastayı konuşturuyoruz.
Hastaya aynı zamanda ellerini ayaklarını oynattırıyoruz. Dolayısıyla motor merkezlerine yakın olan tümörlerde hastayı korumak açısından uyanık anestezi yapıyoruz.

NAVİGASYONLA MÜDAHALE
Beyin tümörü ameliyatlarında teknolojik imkanlar olası komplikasyonları önlüyor. Artık küçük yerlerden gelip, az yer açıp fazla doku tahrip etmeden navigasyonla en kısa yoldan gidip az zarar vermek suretiyle çıkartılması gereken lezyonlara ulaşıp oradan çıkartıyoruz. Bütün bu tedbirler sayesinde hastalarda oluşabilecek problemleri azalıyor.

KÖTÜ HUYLULAR GERÇEKTEN ÇOK KÖTÜ
Çok
çeşitli beyin tümörleri olduğunu, en çok da kötü huylu tümörlerin görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Kaya Aksoy, şu uyarılarda bulundu: "İyi huylu tümörler beyin dokusundan çok iyi sıyrılır. Beynin içerisine nüfuz edip de hücreleri ayrı ayrı yakalayamadığınız, göremediğiniz, belirli bir sınırı, kapsülü olmayan tümörler ise kötü huyludur. Onlar parmak uzantıları gibi beynin içerisine girebilir veya hücre hücre beynin içerisine işler. Örneğin bir halının üzerine çamur dökülüyor. Çamur oradan alıyorsunuz ama kalan tozu tüylerine yapışıyor. Beyin tümöründe de kötü huyluyu almaya kalksak beyinden normal hücreleri de alırız. Onun için biz normal hücreyi gördüğümüz zaman durmak zorunda kalıyoruz."

AĞRI-BULANTIYI CİDDİYE ALIN
"BAŞ ağrısına bulantı eşlik ediyorsa, bir taraftan kuvvetsizlik varsa, yüzde bir belirti görülüyorsa bunu araştırmak gerekiyor. En basit araştırmalardan bir tanesi tomografi ve MR 'dır. Hastanın hikayesinin mutlaka bir beyin cerrahı ve nörolog tarafından dinlenip değerlendirilmesi önemlidir. Bunların dışında iltihaplı durumların sonucu beyindeki lezyonlar da olabilir. Laboratuvar bulgularıyla yani kan testleriyle hastalığı ayırt etme imkanımız vardır."