Parkinson’un hızını yürüyerek yavaşlat

Daha çok erkeklerde görülen Parkinson, koku almada ve mimiklerde azalma ile belirti veriyor. Tedavisi bulunmayan bu hastalığı yavaşlatmak için günde 30 dakika hızlı yürümek etkili oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Nisan 2017 Güncelleme 12 Nisan 2017, 00:00
Parkinson’un hızını yürüyerek yavaşlat

İÇİNDEKİLER

Beynin hareketle ilgili merkezlerindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan Parkinson hastalığı ne yazık ki tam olarak tedavi edilemiyor. Türkiye'de 120 bin Parkinson hastası olduğunu söyleyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Akbostancı, Parkinson'un erkeklerde daha sık görüldüğünü belirterek, şu bilgileri veriyor: "Parkinson genellikle 60 yaşında başlayan ilerleyici bir beyin hastalığı. Ancak hastalarımızın yüzde 10 kadarında belirtiler 40 yaşından önce başlar. Bunlar sıklıkla ailesel Parkinson hastalığıdır. Genç hastalarda görülme, maalesef ülkemizde akraba evliliklerinin sık olmasına bağlıdır. İlerlemeyi engelleyecek önlemlerin alınmasında erken teşhis önemli. Parkinson'un yavaşlatılmasında dikkat edilmesi gereken 3 önemli nokta var. Bunlar; düzenli egzersiz, örneğin her gün 30 dakika hızlı yürüyüş, tansiyon kontrolü ve ilaçları düzgün kullanmadır.

PROFESYONEL YAKLAŞIM
Parkinson hastalığının karmaşık belirtileri ve karmaşık tedavi özellikleri nedeniyle profesyonel yaklaşım gerektirdiği anlatan Prof. Dr. Akbostancı, şöyle devam ediyor: "Öncelikle her titremenin Parkinson'a bağlı olmadığını bilmek gerekir. Bir de hastalar teşhisi ilk duyduklarında muhtaç duruma düşeceklerini düşünüp ciddi moral bozukluğu yaşıyorlar. Oysa hastalığın her aşamasında etkin tedavi yöntemleri var. İlerlemesinin yavaşlatılması mümkün."

AKRABA EVLİLİĞİ YAPANLAR DİKKAT!
"Parkinson beynin özellikle hareketle ilgili merkezlerinde yavaş ve ilerleyici bir dejenerasyon (hasar) sonucu oluşuyor. Birçok hastada tam olarak rahatsızlığın nedeni bilinmiyor. Akraba evlilikleri sonucunda da Parkinson hastalığı sık olarak genç yaşlarda görülebiliyor."

BEYİN PİLİ ETKİLİ OLUYOR
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Savaş, Parkinson'un ilerleyici olduğunu belirterek, "Ancak bu ilerleme hızı her hastada farklılıklar gösterir. Hiçbir yöntem hastalığı tam olarak tedavi etmemektedir. Bununla birlikte, gerek ilaç tedavileri gerekse beyin pili gibi cerrahi yöntemler hastalığın bulgularını azaltıp hastaları rahatlatabilmektedir" dedi. Hastalara önce ilaç tedavisi yapıldığını, daha sonra beyin piline karar verildiğini söyleyen Prof. Dr. Savaş, bu operasyonu uzman cerrahların yapabileceğine dikkat çekti. Beyin pili ameliyatı çok geç dönemde yapılırsa etkinliğinin az olduğunu belirten Prof. Dr. Savaş, "Zamanı gelince, hastalığın orta döneminde, fazla gecikmeden yaptırmakta yarar bulunmaktadır" şeklinde konuştu. Türkiye'de yıllardır beyin pili ameliyatının başarıyla gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Ali Savaş, "Bu konuda özel olarak uzmanlaşmış beyin cerrahının, deneyimli bir nöroloji ekibinin ve uygun teknolojik alt yapının bulunması gerekir" uyarısı yaptı.

YARDIMCI BESİNLER
TARÇIN: Her derde deva olan tarçın Parkinson hastalığının rutin tedavisi sırasında yardımcı oluyor. Doktora sorarak tüketmek gerekiyor.
SİYAH ÜZÜM: Kara üzümün iyi geldiği hastalıklardan bir tanesi de parkinson hastalığıdır. Parkinson hastalığının doktor tarafından uygulanan tedavilerine ek olarak hastalar kara üzüm de tüketebilirler.
BAKLA: Yaygın inanış baklanın Parkinson'a iyi geldiği yönünde. Hastalığı kökten çözmese de vücutta bıraktığı olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülüyor.