Erkeklerin 5 düşmanı

40 yaşından sonra prostat kanseri riskinin arttığına dikkat çeken uzmanlar, bu duruma yol açan 5 nedeni sıralayarak uyardı: İsterseniz korunursunuz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2017 Güncelleme 06 Nisan 2017, 00:00
Erkeklerin 5 düşmanı

İÇİNDEKİLER

Dünya genelinde yılda 1 milyon erkek prostat kanserine yakalanıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı ve Üroonkoloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Cemil Uygur ve Üroloji Uzmanı Dr. Tolga Muharrem Okutucu, 20-30'lu yaşların erkeklerde testis tümörünün en sık görüldüğü dönem olduğuna dikkat çekiyor.

KENDİNİZİ MUAYENE EDİN
Tüm erkeklerin mutlaka kendi kendini muayene etmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Cemil Uygur, şu uyarılarda bulunuyor: "Özellikle testislerdeki şişlik ve sertlikleri ciddiye almak ve bir üroloji uzmanına başvurmak önemli. İdrarda ağrısız kanama olmasının, mesane ve ürotelyal kanserler açısından uyarıcı bir işaret olabileceği unutulmamalı. 40 yaş itibariyle ise prostat kanseri riski arttığı için, yılda bir kez üroloji kontrolü yaptırılmalı."

DOMATES TÜKETİN
Hayvansal yağ tüketiminin azaltılmasının, zeytinyağı kullanılmasının pişmiş domates, meyve-sebze tüketiminin artırılmasının ve her gün düzenli olarak egzersiz yapılmasının prostat kanseri riskini azaltmakta etkili olduğunu belirten Dr. Okutucu, erkeklerde kansere yol açan 5 nedeni şöyle sıralıyor:

Sigara/tütün: Her hastalığı tetikleyen tütün mamülleri mesane-böbrek kanseriyle doğrudan ilişkilidir.

Kimyasallar: Boya, petrol, deri, metal gibi sektörlerdeki endüstriyel kimyasallarla karşı karşıya kalmak, mesane kanseri için risk faktörleri arasındadır.

Obezite: Böbrek tümörleri için önemli bir risk faktörüdür. Mutlaka kilo verilmelidir. Kötü genler: Özellikle prostat kanseri gelişiminden ağırlıklı olarak sorumludur. Ailesel yatkınlığa dikkat edin.

İnmemiş testis: Testis tümörleri için testis (infertilite) de risk faktörleri arasındadır.