Kanser cinsiyet ayırmıyor

Meme kanseri erkekleri de tehdit ediyor. Prof. Dr. Özmen, ‘Erkekler, 40 yaşından sonra ayda bir kez memelerini kontrol etmeli’ uyarısı yapıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Kasım 2016 Güncelleme 17 Kasım 2016, 00:00
Kanser cinsiyet ayırmıyor

İÇİNDEKİLER

Meme kanseri kabusu cinsiyet ayrımcılığı yapmıyor. İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Şişli Florence Nightingale Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Vahit Özmen erkeklere de meme kanserine karşı dikkatli olmalarını tavsiye ediyor...

KADINLARA GÖRE DAHA AZ: "Erkekler meme kanseri olmaz" görüşü yanlış. Bu hastalık, erkekleri de yakalıyor. Tabi bu oran kadınlara göre daha düşük... Çünkü erkeklerde meme dokusu çok gelişmemiştir. Her 100 meme kanserinin sadece 1 tanesi erkekte, 99 tanesi kadınlarda görülür. Erkekler, 40 yaşından sonra ayda bir kez duş alırken meme kontrolü yapmalı.

AĞRI: Meme kanseri çoğunlukla kendisini hissettirecek bir ağrı vermiyor. Hastaların yüzde 95'inde ağrısız bir kitle olarak kendini gösteriyor. Ağrı, kitle çok büyüdüğü, kemiklere veya göğüs duvarına yapıştığında oluyor.

TEKRARLAMA: Kanser tedavisinden sonra akıllara ilk gelen soru "Hastalık tekrar eder mi?" oluyor. Erken tespit edilen ve çok iyi tedavi uygulanan meme kanserinin tekrarlama olasılığı son derece düşüktür. Bu tekrar ya meme ve bölgesel lenf bezlerinde olur ya da sistemik yayılım şeklinde uzak organlara (kemik, akciğer, karaciğer, beyin vs.) olur. Erken yakalanan bazı hastalarda OncotypeDX testi, kanserin 10 yıl içerisindeki nüks ihtimalini daha bilimsel bir şekilde bize iletmektedir.

-BİTTİ-