Gıdalardaki küf hayatınız püf!

Başta kuruyemişler olmak üzere peynir ve bakliyat gibi birçok gıdada oluşan aflatoksin zehri sağlığımızı tehdit ediyor. Bu zehrin hepatit, siroz ve kanser yaptığını söyleyen Dr. Şamilgil, ölümcül etkisine dikkat çekiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Aralık 2015 Güncelleme 25 Aralık 2015, 00:00
Gıdalardaki küf hayatınız püf!

İÇİNDEKİLER

HER gün tükettiğimiz bazı gıdalar sonumuzu hazırlıyor olabilir! İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, peynir gibi gıdaların olgunlaştırılmasında kullanılan mantarların, insan sağlığını tehdit eden zehirler ürettiğine dikkat çekti. Bu zehirlerin çoğunun yüksek ısıya dayanıklı olduğunu söyleyen Dr. Şamilgil, pişirme sonrasında bile yok olmadığını belirtti. 'Küf' olarak adlandırılan mantarların ürettiği en zehirli maddelerin başında aflatoksin geliyor. Dr. Özgür Şamilgil, yüksek nemle birlikte oluşan bu zehrin hangi gıdalarda ortaya çıktığını, sağlığımıza etkilerini ve korunma yöntemlerini şöyle anlatıyor:

BİTKİSEL-HAYVANSAL ÜRÜNLER
Koşullar uygun olduğunda en çok küf ve buna bağlı aflatoksin oluşumuna neden olan gıdalar; yağlı tohumlar, kuruyemişler, kuru meyveler, kuru bakliyat, sert kabuklu meyveler, tahıllar ve peynirler olarak biliniyor. Başta Antep fıstığı, yer fıstığı, ceviz, fındık, kırmızı pul biber, mısır, ayçiçeği, pirinç, incir, arpa, bulgur, mercimek, kuru fasulye gibi bitkisel gıdalar ve küflü peynir, kaşar, hayvan etleri bunlar arasında yer alıyor. Küflenmiş mısır gibi yemlerle beslenen hayvanların ürünlerinin tüketilmesiyle de aflatoksin vücuda girebiliyor.

YAVAŞ YAVAŞ ZEHİRLİYOR

Aflatoksinin, insanda zehirleyici etkileri yanında, doğumsal anomaliler, hepatit, siroz ve kanser yapıcı etkileri bulunuyor. Akut, yani ani zehirlenme etkileri genelde seyrek görülüyor. Yüksek miktarda aflatoksin içeren gıdaların kısa sürede ve fazla miktarda tüketimi genel zehirlenme belirtilerine benzer sindirim bozukluğu, sarılık, vücutta kanamalar ve karaciğer yetersizliği ile ölüme neden olabiliyor. Bu zehir kan ve idrar testleri ile teşhis edilebiliyor. Kronik, yani yavaş ve uzun süreli zehirlenmede ise karaciğer iltihabına bağlı siroz, karaciğer kanseri, kalın bağırsak, mide, akciğer kanseri ve iç organlarda yağlanmaya bağlı harabiyete neden olabiliyor.

NASIL ÖNLEM ALIRIZ?
Hava ve topraktan bulaşmayı engellemek mümkün olmasa da, küf denen mantarların ve ortaya çıkacak aflatoksin zehrinin üremesine engel olmak için bazı önlemler işe yarıyor. Üretimde gıdaların kurutulması ve saklanması önem taşıyor. Tüketicilerin de küf içermeyen, zedelenmemiş, vakumlu ambalajlı, güvenilir markalı ürünleri tercih etmesi, evde de nemsiz ortamda saklaması önem taşıyor.