En çok öldüren hastalık sepsis

Yüksek ölüm oranı ile küresel sağlık sorunu olan 'Sepsis'ten her 3 saniyede 1 kişi hayatını kaybediyor. 93 ülkeyi harekete geçiren hastalık Türkiye'de de tartışılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mayıs 2015 Güncelleme 10 Mayıs 2015, 00:00
En çok öldüren hastalık sepsis

İÇİNDEKİLER

Küresel Sepsis Birliği (KSB) tarafından 93 ülkede yürütülen sepsis farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar, Türkiye'de de T.C. Sağlık Bakanlığı'nın desteği ve katılımı ile Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından sürdürülüyor. Sepsis, ölüme en çok neden olan sağlık problemi olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler'in de gündeminde yer alıyor. Başta sepsis olmak üzere yoğun bakımın güncel konu ve gelişmelerinin masaya yatırıldığı sempozyuma Dünya Yoğun Bakım Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. J.L Vincent, KSB Başkanı Prof. Dr. K. Reinhard ve Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal'ın katılımları ile gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ünal, hastalığın önemini şu sözlerle anlattı: "Sepsis, yüksek ölüm oranları taşıyan küresel bir sağlık problemidir. Tüm dünyada 30 milyon civarında insanı etkileyen ve 8 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan bir sağlık sorunudur. Her birkaç saniyede bir kişi ölüyor."

ORGANLARI ÖLDÜRÜYOR
Sepsisin halk arasında "Kan zehirlenmesi" olarak bilindiğini belirten Prof. Dr. Ünal; "Sepsis aslında enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği kontrolsüz yanıtın kendi doku ve organlarında zarar vererek organları öldürmesi olarak tanımlanmaktadır. Erken tanı ve tedavi yapılamaması, kaçınılmaz bir şekilde çoklu organ yetmezliği ve ardından ölümle sonuçlanmaktadır" dedi.