Vücuda baharı getirin!

Isınan havalar, doğadaki canlanma baharı müjdelerken bahar yorgunluğu can sıkıyor. Diyetisyen Yener, baharda canlanmanın yollarını anlatıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2015 Güncelleme 04 Nisan 2015, 01:16
Vücuda baharı getirin!

İÇİNDEKİLER

Kış döneminin rehavetinden kurtulup bahar yorgunluğunu atmak için beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Bahar aylarının başlamasıyla birlikte vücudun bazı vitamin ve mineral ihtiyaçları artıyor ve yine hormonlarda bazı değişiklikler görülebiliyor. Bu dönemde vücut su tutabilir ve tüm bu değişim ve faaliyetlere bağlı yorgunluklar oluşabilir diyen Florence Nightingale Hastanesi diyetisyeni Güzin Çaltı Yener, baharda yenilenme önerileri sıralıyor...

UNUTMAYIN:
Bahar yorgunluğuna rağmen metabolizmanızın doğa gibi canlandığını unutmayın!
PORSİYON KONTROLÜ BAŞLASIN: Porsiyon kontrolünü sağlayın, az ama sık besin tüketin.
YİYECEK SEÇİMLERİNİZİ ÇEŞİTLENDİRİN: Her öğünde tüm besin gruplarından bir yiyeceği bulundurmayı ihmal etmeyin.
ÖDEMLERDEN KURTULUN: Bu dönemde oluşabilecek ödemleri atmanın yolu da yine doğanın bize sunduklarında saklı; yeşil erik ve kirazı diyetinizden eksik etmeyin. Bol sıvı tüketin.
POSAYA DİKKAT: Diyetinizin posa kalitesini yükseltin ve artan sebze meyve seçeneklerinizi avantaja dönüştürün.
EKMEK SEÇİMİ: Glisemik indeksi düşük besinleri tercih ediniz ve tam buğday unundan tam tahıllı ekmekleri tüketin.
GÜNE ZİNDE BAŞLAMAK İÇİN: Poğaça simit gibi besin değeri düşük yiyecekler yerine tam tahıllı ekmekten yapılmış az yağlı peynir ve bol yeşilliklerle zenginleştirilmiş bir sandviç ve yanında taze sıkılmış meyve suyu ya da naneli ayran gibi doğru besin seçimleriyle güne zinde başlayın.

GÜNDE 2-3 BARDAK KEFİR-AYRAN...

TUZA DİKKAT:
Tuz tüketim miktarını sınırlayıp doğal tuz kullanın.
D VİTAMİNİNİN GÜCÜ: Güneşin kendini göstermesiyle birlikte D vitamini depolarımızı yenileyeceğimizi unutmayarak kalsiyumdan zengin olan günlük 2-3 bardak süt, yoğurt, kefir, ayran gibi besinlere de mutlaka diyetiniz de yer verin.
AÇIK HAVAYA ÇIKMA VAKTİ GELDİ: Ayrıca doğru beslenme düzeninin yanında ısınan havayla birlikte yararlanabileceğimiz parkları, sahilleri, açık alanları spor ve egzersiz yaparak değerlendirebilirsiniz.
YORGUNLUĞA BİRE BİR: Bahar aylarında bastıran yorgunluğunuzu gidermek için akşamları melisa ve papatya çayı gibi rahatlatıcı bitki çaylarını tercih etmek iyi bir tercihtir.
CANINIZ TATLI MI ÇEKİYOR: Canınız tatlı istediğinde ağır şerbetli tatlılar yerine 2-3 top dondurma yiyin.