Susuzluğa karşı çiğ sebze

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Temmuz 2014 Güncelleme 05 Temmuz 2014, 00:29
Susuzluğa karşı çiğ sebze

İÇİNDEKİLER

Uzun ve sıcak yaz günlerinde oruç tutanları en fazla zorlayacak şeylerin başında susuzluk geliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, Oruçluyken susuzluğu daha az hissetmek için iftarda ve sahurda domates, salatalık gibi çiğ sebzeler yiyin. Tarçın tansiyonu düzenler." diyor işte Prof. Dr. Ziya Mocan'ın önerileri:

SUSUZLUK ÇEKMEMEK MÜMKÜN
Uzun ve sıcak yaz günlerinde oruç tutanların en büyük sıkıntısı susuzluk. Sahurdan iftara kadar geçen süre iyi değerlendirilirse oruçluyken daha az susuzluk çekmek mümkün. İftarda zeytin, peynir gibi tuzlu yiyecekler yiyebilirsiniz. Sahurda ise az tuzlu yiyecekler tüketebiliriz. İftara sahur arasında soda mineral miktarını yerine koyar, İftarda sulu çorba tüketilmeli. İftar ve sahura büyük bir bardak su ile başlayalım. Yemek sırasında su içmek mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle suyu iftar ve sahur arasında her saat başı birkaç bardak içerek susuzluk giderilebilir. Yoğun magnezyum, potasyum ve lif açısından zengin olan domates yüzde 95 oranında su içeriyor. Hem tok tutar hem de daha az susuzluk yaşanmasını sağlar. Bunun yanı sıra bol miktarda salatalık yenilmeli.

3 LİTRE SU İÇİLMELİ

Su tüketimi Ramazanda en çok önemlidir. Özellikle süresinin uzun ve sıcak günlere denk gelen bu yıla çok dikkat edilmeli. İftar ile sahur arasına 3 litre suy sığdırılmalı. Eğer sudan hoşlanmıyor ise; yarısı su olarak alınır, geri kalan kısmını ayran, çay vb. veya suyun içine limon nane çok az meyve suyu katıp lezzetlendirerek alınmalı. Susuzluğun konsantrasyonu bozacağı, baş ağrısı, halsizlik vb. etkileri ile performansı da etkileyeceği unutulmamalı. Ramazanda tarçın kan şekerini düzenler. Nane yaprakları suyun içerisine katılabilir. Sahurda fazla çay içmek su kaybettiriyor. Bu nedenle çay içimine dikkat etmek gerekiyor. Çok koyu çaylar içilmemeli.