Krampsavar avakado

Gece-gündüz dinlemeyen, beklenmedik zamanlarda gelip can yakan kramplara çare bulundu... Potasyum zengini avakado ile kramplarla başa çıkmak mümkün

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mayıs 2014 Güncelleme 04 Mayıs 2014, 00:00
Krampsavar avakado

İÇİNDEKİLER

Genellikle bacak, kol ve sırttaki kaslarda şiddetli ağrı ile beraber istem dışı meydana gelen ani kramplar şüphesiz pek çok kişinin korkulu rüyası. Can yakan krampların sebepleri arasında, kaslarda su kaybı ve yapılan yanlış hareketler başı çekiyor. Atardamar hastalıkları, vücuttaki tuz kaybı, demir, folik asit veya magnezyum eksikliğinin de krampları tetiklediğini söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, beslenme düzeninin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Mocan, sık sık kramp sorunu yaşayanlara ise şu uyarılarda bulunuyor: Potasyumdan zengin gıdaları tüketmek kramplara karşı etkilidir. Kurutulmuş meyve, domates ya da domatesi suyu, muz, avokado potasyum bakımından zengindir. Kahve, çay, kola tüketiminizi en aza indirin. Alkol ve sigara gibi alışkanlıklarınız varsa hemen vazgeçin. Çünkü damarların daralmasına kan dolaşımının yavaşlamasına neden olur. Bu da krampların oluşmasına zemin hazırlar. Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyumdan zengin gıdalar tüketin, kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olacaktır.

KASLARINIZI GÜÇLENDİRİN
Düzenli egzersizle kaslarınızı güçlendirin. Düzenli bol su içme alışkanlığı kazanın. B grubu vitaminleri bakımından zengin olan tam tahıllı ekmekler yiyin. Mercimek, narenciye, kuşkonmaz, barbunya, yumurta gibi folik asitten zengin gıdalar da kasları güçlendirir ve rahatlatır.

KİMLERDE SIK GÖRÜLÜR?
Yoğun ve ağır egzersizler sonucu hücrelerindeki depo glikojeni ani bir şekilde tüketenler, herhangi bir şekilde potasyum ve tuz kaybedenler (Hipertansiyon hastaları, hamileler vb), ısınmadan ani hareketler yapanlar, potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından fakir beslenenlerde daha sıklıkla görülür. Bunun yanı sıra demir, folik asit veya magnezyum eksikliği de krampları tetikleyebilir.