Doğru beslen başarılı ol

Üniversite sınavı geldi çattı; öğrenci-velilerin heyecanı had safhaya çıktı. Prof. Dr. Mocan, gençlere başarılarını artıracak beslenme reçetesi verdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mart 2014 Güncelleme 15 Mart 2014, 00:34
Doğru beslen başarılı ol

İÇİNDEKİLER

Öğrenciler dikkat! Haftaya yapılacak üniversite sınavına bugünden hazırlanın; başarınızı artıracak gıdaları yemeye başlayın. "Ders çalışmak kadar yediğiniz gıdalar da başarınızda etkilidir" diyen Prof. Dr. Ziya Mocan, şu önerilerde bulundu: Öğün atlamayın. Ağır soslu, yağlı ve fast-food yiyeceklerden kaçının. Açıkta satılan gıdaları besin zehirlenmesi riski nedeniyle yemeyin. Güne kahvaltısız başlamayın. Ders çalışırken günde 2 bardak kakao veya kahve içebilirsiniz. Konstrasyonunuzu artırır ancak fazlası enerjinizi düşürür. Gaz yapıcı özelliği olan kurubaklagiller, asitli içeceklerden uzak durun Fazla çay, kahve ve kola kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, uykusuzluğa neden olabilir. Bunların yerine kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketin. Balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşil biber, kivi, portakal, kuşburnu konsantrasyonu artırır, günlük beslenmenizde yer vermeye çalışın. Sabahları kahvaltıda havuç, portakal taze meyve suyu zihnin açılmasını sağlar. Günde bir avuç ceviz, fındık ve badem karışımı zihinsel performansı artırır. Konsantrasyonu artırmak için bol bol kivi, ananas ve limon tüketilmeli. Karbonhidratlı yiyecekleri proteinli yiyeceklerle karıştırın.

ÖRNEK KAHVALTI
1 bardak meyve suyu (taze sıkılmış tercih edilir) 1 dilim peynir 1 yumurta 1 tam ceviz, birkaç tane badem. 1 tatlı kaşığı pekmez

SINAV SABAHI YAPILACAKLAR

Kendinizi sınav stresi nedeniyle iştahsız hissedebilirsiniz. Ama kesinlikle kahvaltısız yola çıkmayın. KAHVALTIDA, tam tahıl ekmeği, haşlanmış yumurta, peynir çeşitleri, havuç, domates, salatalık, maydanoz gibi besinler bulunmalıdır. SÜT ve yumurta, sınavda açlık hissinin azalmasını sağlayabilir. REÇEL, bal ve pekmez gibi besinleri fazla tüketmeyin. Bu besinler daha çabuk acıkmanıza neden olabilir. TATLI ihtiyacını karşılamak için taze meyve yiyebilirsiniz. ÇOK tuzlu yiyeceklerden uzak durun. Tuz, susuzluk hissini arttırabilir. Sınav öncesi aşırı su tüketmemeye gayret gösterin. SINAV sabahı çay ve kahve gibi içecekleri de sınırlı miktarda alırsanız sıkıntı yaşamazsınız.

ŞEKER ZİHNİ AÇMAZ
Sınava girecek öğrenciye veliler zihin açıklığı için şeker yedirir. Bu zararlıdır. Kan şekerini hızlı yükseltip veya düşürebilir. Dikkat eksikliğine yol açar.