Doğmamış bebeğe kalp'ten destek

Genetik ve kötü alışkanlıklar, çocuğu vuruyor. Anne karnındaki bebeğe 22. haftada kalp tanısı konulabiliyor. Tedavi ise doğum öncesi gerçekleşebiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2014 Güncelleme 07 Ocak 2014, 00:00
Doğmamış bebeğe kalp’ten destek

İÇİNDEKİLER

Her annebaba, sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek ister. Ancak ailenin genetik hikayesi, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar, anne karnındaki bebeğe ciddi zararlar verebilir. Bunların başında ise kalp hastalığı gelir. Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler, anne karnında kalp hastalığı tanısının 22. haftadan itibaren mümkün olduğunu ve anne karnında bile tedavinin mümkün olduğunu açıkladı.

Bebeğin kalp rahatsızlığı varsa...
Hamileliğin 19. gününde, anne karnındaki bebeğin kalbi gelişmeye başlar. Anne karnındaki bebekte kalp rahatsızlığı "fetal eko" (ultrasonografi) aleti yardımıyla saptanır. Bebeğin kalp sağlığı konusunda bazen doğrudan, bazen de dolaylı olarak (örneğin ense kalınlığına bakılarak) bilgi edinmek mümkündür. En iyi tanı ise 22. haftadan itibaren konulabilir. "Fetal eko" tetkikinin anne ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

Her anne adayı ultrasonografi yaptırmalı mı?
Hamile olan tüm kişilere yapılması uygundur. Özellikle kendisinde ve ailesinde kalp rahatsızlığı bulunan, şeker hastası olan anne adaylarının kesinlikle "fetal echo" yaptırması gerekir. Çünkü genetik faktörler, bebek için önemli bir risktir. Genetik geçişin yanı sıra annenin geçirdiği bazı hastalıklar da riski artırır.

Anneler dikkat!
Anne karnında oluşabilecek kalp rahatsızlıkları, genetik geçişli olabileceği gibi, anneye bağlı da gelişebilir. Anne adayının aşırı alkol kullanması, viral enfeksiyon geçirmesi (kızamıkçık gibi) ve gebelik döneminde korunmasız radyasyona maruz kalmış olması gibi etkenler, anne karnındaki bebeğin kalp hastalığına yakalanmasına yol açabilir.

CERRAHİ MÜDAHALE ANNE KARNINDA YAPILABİLİYOR
Anne karnında saptanan bazı kalp bozuklukları, anne karnında yapılacak girişimlerle düzeltilir. Bazı kalp problemleri ise doğumdan sonra tedavi edilmek üzere kontrol altına alınır. Örneğin, kalp kapak darlıkları veya ritm bozuklukları gibi kalp problemleri anne karnında yapılacak cerrahi girişimlerle çözümlenebilir.

OPERASYON
Kalp damarlarının farklı yerlerden çıkması, mor çocuk hastalığı gibi sorunlarda ise bebek doğar doğmaz ilaç veya cerrahi tedavi kararı alınabilir. İleri düzeyde çözümlenemeyecek ya da anne ve bebeğin yaşamını tehdit edebilecek durumlarda ise gebelik sonlandırılır. Gelişen tanı ve teknolojik destekle yeni doğanlar, başarılı şekilde ameliyat edilebilmektedir. Kalp hastalığının türüne bağlı olarak tedavi gören çocukların büyük bir çoğunluğu, operasyon sonucu normal yaşamlarına devam edebilirler.