Kalbinize yağ çekmeyin

TAKVİM'den bomba gibi bir yazı dizisi daha... Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, doğru beslenme ve kalbi koruma tüyoları verdi; 'Tereyağından uzak durun' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ocak 2014 Güncelleme 04 Ocak 2014, 00:00
Kalbinize yağ çekmeyin

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda sağlıksız beslenme nedeniyle kalp hastalıklarında artış yaşanıyor. Kalp sağlığı dosyasını açan TAKVİM, doğru beslenmeye ilişkin önemli ipuçları veriyor. Türkiye'nin önde gelen uzmanları kalp sağlığı için yapılması gerekenleri TAKVİM'e anlatıyor. Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, şu önerilerde bulunuyor:

DÜŞÜK KALORİ YÜKSEK ETKİ
Sebze-meyveler, hem lif hem de vitamin ve mineral açısından çok zengindir. Düşük kalorili oldukları için ayrıca kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler de içerir. Bu yüzden günde 2-3 porsiyon sebze-meyve tüketmeye özen gösterin. Beyaz un yerine işlenmemiş buğday unu (kepekli) tercih edin. Porsiyonlarınızın dengeli olmasına dikkat edin.

HAFTADA BİR KEZ KIRMIZI ET
Sağlıklı bir kalp için kırmızı et tüketimini dengelemelisiniz. Tavuk, hindi ve balık yemeye özen gösterin. Ancak kırmızı et de kalp için önemlidir. Haftada bir kez ızgara ve çok iyi haşlanmış olması koşulu ile yağsız dana etinin tüketilmesini mutlaka öneriyoruz. Fazlası zararlı.

VİTAMİNLERE DİKKAT!
Kalp damarlarında kolesterol kadar tahribat yaparak erken enfarktüslere neden olan Homosistein seviyeleri yaş ile birlikte artabilir. Homosistein'i düşürmek için B12, B6 ve folik asit kullanmalıdır. B6 vitamini; meyve, kırmızı et, balık, muz, fındık-fıstık ve sebzede bulunur. Folik asit; tahıl, karaciğer, meyve, fındıkta bulunur. B12 ilacı alınmalı.

TEREYAĞI-SAKATAT
Kolesterolünüzü gerekli seviyeye düşürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durun. Zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya gibi bitkisel yağları tercih edin. Et tercihleriniz balık, hindi, tavuk olsun. Yağsız veya az yağlı, süt ve süt ürünleri tüketin. Sakatat ve şarküteri yemeyin.

ELMA SİRKESİ KOLESTEROL DÜŞÜRÜR
Tansiyon ve kolesterol ilacı kullanmak zorunda olanlar, ilaçlarını bırakmadan tamamlayıcı tıptan yararlanabilir. Elma sirkesinin ve kekik suyunun kolesterolün düşürülmesine yardımcı olma özelliği vardır. Ancak bu ürünlerin kullanımı da yine bir hekim kontrolünde ve ilaçlarını terk etmeden olmalıdır.

BELİNE ÖLÇ ÖMRÜNÜ UZAT
Yağların karın çevresinde toplanması özellikle kalp-damar hastalığı riskini artırmaktadır. Karın çevresi erkelerde 102'den, kadınlarda da 88 santimetreden fazlaysa, kesinlikle kilo vermeleri tavsiye edilir. Bunun için öğün aralarında atıştırmalara, hızlı yemek yemeğe son verin. Kilo vermek; kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır.

KAHVALTILIK KOYUN
Beslenme çantası; çocuk kilolu değilse beyaz, kilolu ise kepek ekmek, az yağlı beyaz peynir, domates, salatalık, biber, zeytin, evde hazırlanmış taze meyve suyu, süt, ayran, yoğurt seçeneklerinden hazırlanmalı.


10 YAŞINDA SAĞLIKLI BESLENMEYİ ÖĞRETİN
Türk aile yapısı giderek geleneksel aile yapısından uzaklaşmaktadır. Annelerin çalışıyor olması hızlı yemek alışkanlığını evlere sokmuş, çocukların da bu alışkanlığı benimsemesine neden olmuştur. Bunun yanında ayrı anne-babaların çocuklarında da ciddi beslenme bozuklukları görülmektedir. O nedenle kalp sağlığı için beslenme yaşının 10'dan itibaren başlaması, anne-babaların 10 yaşındaki çocuklarına sebze-meyveyi sevdirmesi çok önemlidir.

FASULYE, BAMYA YEDİRİN
* Dışarıdan tost yedirmeyin.
Çocuklarınız için; taze sıkılmış meyve suları, sebzeli sandviçler hazırlayın. Ayran, süt ve yoğurt tüketmelerini sağlayın. Özellikle dışarıdan tost ekmekli kaşarlı ve sucuklu tostlar yemeleri, kan şekerini yükselterek kilo almalarına neden olacaktır. Bunun için çocuklara kazandırılması gereken beslenme alışkanlıklarının sebzemeyve ağırlıklı olmasına dikkat edin. Köfte-pilavdan başka yemek yemeyen çocuklarınıza bamya, fasulye, salata yemesini öğretin.

* Kahvaltıda Akdeniz mutfağına uygun besinleri seçin.
Çocuklarınızın 2-3 kibrit kutusu beyaz peynir üzerine 1-2 çay kaşığı zeytinyağı gezdirilerek yemelerini sağlayabilirsiniz. Az miktarda şeker kullanımına alıştırın. Balık, tavuk ve kırmızı et tüketmelerine özen gösterin. Özellikle balık tüketimi çocukların büyüme ve zihinsel gelişimi için çok önemli.

KORUMA KALKANLARI
Balık: Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltıp, ritim bozukluğunu engeller.

Süt ve süt ürünleri: Yağsız süt ve yoğurt gibi mandıra ürünleri protein, kalsiyum, B vitamini, mineral ve düşük miktarda yağ içeriyor.

Fasulye: Bağırsakları düzenler ve yarattığı tokluk hissi nedeniyle diyet yapanlar için faydalıdır.

Kuşkonmaz: Düşük kalorili bir gıdadır ve B6 vitamini, folik asit, C vitamini, keratin ve çeşitli lifler içerir. 1 kase haşlanmış kuşkonmaz vücudun günlük B vitamini ihtiyacının yüzde 66'sını karşılar.

Elma: Çözülebilen ve çözülemeyen 2 tür lif içerir. Çözülebilen pektin lifleri sayesinde kolesterolün düşmesini sağlar.

Arpa: Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

Sarımsak: Koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Her gün 1 diş yenilebilir.

Yeşil çay: Antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili olur.

Domates-karpuz: Likopen içeriğiyle kalp hastalıkları oluşum riskini azaltır.

Soya: Düzenli olarak günde 25 gram soya tüketimi kalp hastalıklarından korur.

Muz: Yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür.

Keten tohumu: Doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve Omega-3 içeriyor. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunuyor.

Üzüm çekirdeği: Damar sertliğini önler. Kalp krizi riskini azaltır. Nar çekirdeği: Kalbe yararlıdır.

Çörek otu: Bağışıklığı güçlendirir.

Ceviz, fındık: Omega-3, E vitamini, magnezyum ve posa içerir. Haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmelidir.