Mide ağrısı kanser belirtisi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Kasım 2013 Güncelleme 30 Kasım 2013, 00:00
Mide ağrısı kanser belirtisi

İÇİNDEKİLER

* Doktor bey, taksiciyim. Kiloluyum. Son 3 aydır yokuş çıkarken, merdiven çıkarken göğsüm sıkışıyor. Terliyorum. Beklemek zorunda kalıyorum. Sigara da içiyorum. 'Nane çayı iç, nefesin açılır' diyorlar. Doğru mu?
Stresli, hareketsiz bir mesleğin var. Kilo ve sigaranda kalp hastası olmanı kolaylaştırıyor. Nane de içsen, ıhlamurda içsen nafile. Önce iç hastalıkları uzmanına git. Kalp, akciğer, kilo, tansiyon, burun, nefes, hormon değerlendirmelerin yapılsın. Kalp damar tıkanmaları bu şikayetlerle başlar. Şimdi doktora kendin gitmezsen, sonra kalp kriziyle başkaları götürebilir. Sigarayı bırak. Zayıfla, hareket et. Araç içinde beklerken, dışında beklerken bol bol hareket et. Yoksa naneyi yiyebilirsin.

* 25 yaşındayım. 2 ay önce ateşim çıktı. İlaç verdiler. Geçmedi. Ellerimde ve yüzümde kızarıklıklar çıktı. Bi daha antibiyotik verdiler geçmedi. Ağzımda yaralar çıktı. Bir de 2.5 ay önce doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Adetim değişti. Bunla ilgili olabilir mi? Hangi doktora gitmeliyim?
Ateş bir çok hastalıkta, hastalığın başlangıcında yükselir. Doğum kontrol hapına bedenin verdiği tepki ihtimalide dahil bir çok ihtimal var. Özellikle 'sistemik lupus eritematozus' dediğimiz romatizmal hastalıklar aynen anlattığınız gibi başlayabilir. Sigara, güneş ışığı, viral enfeksiyonlar, ilaçlar hastalığın başlangıcını tetikleyebilir. Bunları toparlamak iç hastalıklarının görevi. Sonrasında romatoloji, kadın hastalıkları gibi bölümlere ihtiyaç duyulabilir.

* Eşim 47 yaşında. Alkolik. Haftada en az 1 büyük içiyor. 6 aydır sürekli karın ağrısı var. Ülserdir diyor mide ilacı içiyor. Geçmedi. Eczaneden gaz ilacı aldık o da fayda etmedi. Başka bir hastalık olabilir mi?
Maalesef olabilir. Gazda, mide hastalıkları da karın ağrısı yapabilir. Ama aldığı ilaçlarla bir nebzede olsa rahatlaması gerekirdi. Karın ağrısı yapan diğer sebepleri araştırmak için aile doktoruna, iç hastalıkları uzmanına gitsin. Düzenli alkol tüketen erkeklerde, 'kronik pankreatit' dediğimiz iltihaplar olabilir. Beraberinde veya ayrıca kanseri ihtimal dahilindedir. Bunun dışında muayene ve tahlillerle farklı hastalık ihtimallerini de gözden geçirmek iyi olacaktır. İhmal etmeyin. Keşkeler kimsenin ağrısını azaltmaz.

* 23 yaşındayım. Çok fazla gazım var. O kadar soda da içiyorum genede çare olmuyor. Ne yapmalıyım?
Çivi çiviyi söker ama soda gazı sökmez. Tersine arttırır. İçindeki gaz, sodanın içinde ki gazla birleşince her taraf toz duman olur. Sigara içiyorsan bırak. Sakız, çerez yeme. Burnunu bir kulak burun boğaz uzmanına muayene ettir. Tıkalıysa açtır. Atletsiz, ince çorapla dolaşma. Delikanlılık hastalığa sökmez. Ayağın, karnın sıcak olacak. Az az ye sık sık ye. İyi çiğne. Sağ elinle sağdan sola karnını günde en az 10 kere 5 dakika ovala. Mutlaka su iç. Sebze, meyve tüket. Tuvaletin gelince erteleme. Yani bu güne kadar annenin veya büyüklerinin söylediklerini yap. Aile doktoruna veya iç hastalıkları uzmanına bir kez muayene ol. TSH, kan sayımı, parazit, vitamin eksikliği ile ilgili testleri düzenlerler. Geçmezse endoskopi ihtimalleri var. Geçmiş olsun...