Cilde limon kabuğu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Kasım 2013 Güncelleme 30 Kasım 2013, 00:00
Cilde limon kabuğu

İÇİNDEKİLER

C Vitamini deposu olan limonun çiçeklerinden, kabuklarından ve yapraklarından da faydalanılır. Limon suyu ile gargara yapılırsa ağız ve boğaz iltihaplarına iyi gelir. Kabuklarıyla birlikte banyo suyuna sıkılıp bu su ile banyo yapılırsa kan dolaşımını hızlandırır ve cildi canlandırır.

Vereme güneş gülü
Güneş gülü otunun yaprakları, çiçeği ve sürgünleri kullanılır. Bitkinin toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak içilebilir. Öksürüğü kesici etkisi ile başta boğmaca gibi öksürüklü hastalıklar olmak üzere astım ve bronşitte de faydalıdır. Vereme karşı etkilidir.

Basura güvercin yaprağı
Güvercin ağacının kabukları ve yaprakları kurutularak çayı hazırlanabilir. Ayrıca, doğal ilaç yapımında da kullanılır. Kullanımı genellikle haricendir. Yaralanmalarda ve basurda kanamayı durdurucu etkiler gösterir. Pişiğe iyi gelir.

Gözün ilacı bu bitkide
Göz otunun çiçekleri kurutularak kullanılır. Çiçekleri kaynatılıp elde edilen su ile gözler banyo yaptırılırsa göz nezlesi ve iltihaplanması gibi şikayetlere karşı faydalı olur. Göz kanlanması, göz nezlesi ve göz iltihabına iyi gelir.

Öksürüğe ciğer otu
Ciğer otunun yaprakları ve çiçekli dalları kurutulduktan sonra suda kaynatılmak suretiyle kullanılır. Göğsü yumuşatıcı ve öksürüğü azaltıcı etkileri ile akciğer hastalıklarında faydalıdır. Mide hastalıklarında da faydalıdır.

Banotu nefesi açar
Banotunun yaprakları, tohumları ve kökü kullanılır. Kanı temizleyici, sakinleştirici, kramp çözücü etkilere sahiptir. Nefes darlığını önleyici etkisi ile astımlılara faydalıdır. Zehirlenmeye yol açabileceği için uzman gözetiminde kullanılmalıdır.

Muşmula taşları döker
Muşmula meyvesi C vitamini ile karoten ve çeşitli mineraller içerir. Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek ve mesanedeki kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihabına karşı faydalıdır. İshal ve dizanteriyi giderir. Sinirleri güçlendirir.

Kalp için misk çiçeği
Misk çiçeğinin toprak üstü kısımları kaynamış suda demlenerek kullanılır. Sinirleri yatıştırır ve vücudu rahatlatır. İdrar söktürücüdür. Kalbe kuvvet verir. Kalp krizi ve felce karşı faydalıdır. Cilt bozuklukları ve egzamayı gidermeye yardımcı olur. Boğaz ağrısına faydalıdır.

Kozmetik ilacı laden
Laden otunun yaprakları kaynatılmış suda demlenerek çayı yapılabilir. Alerjiye ve Cilt hastalıklarına karşı haricen de kullanılabilir. Bitki kozmetik ve parfümeri sanayinde ve sabun yapımında da kullanılır. Kabız edici etkileri vardır. Balgam söktürücüdür. Öksürüğe ve solunum yolu şikayetlerine iyi gelir.