Direnç deposu marul

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Kasım 2013 Güncelleme 20 Kasım 2013, 00:54
Direnç deposu marul

İÇİNDEKİLER

Her yemeğin yanında tüketilmesi önerilen marulun faydaları saymakla bitmiyor. Marul, kalsiyum, bakır, çinko minerallerinin yanı sıra A, C, E, K ve B2 vitaminleri yönünden oldukça zengin. Vücut için direnç deposu gibi görev yapan marulu sofralarınızdan eksik etmeyin.

Haftada 2 kez brokoli
Brokoli, meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur. Kemik ve diş yapısını güçlendirir. Kalp ve iskelet çalışmasını etkin kılan potasyum bakımından da etkilidir. Hücre zarlarına ve DNA'sına zarar veren serbest radikalleri de etkisiz hale getirir. Haftada 2 kez yemeli.

Kivi gençleştiriyor
Çok zengin bir C vitamini deposu olan kivi mutlaka tüketilmeli. A vitamini, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyumdan da oldukça zengindir. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Tansiyonu ve kandaki kolesterol bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır. Haftada 2-3 kez yiyin.

Patates enerji verir
Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. Yorgunluğa karşı birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein içerir. Halsizliğe karşı etkili. Vücuda enerji veren madde olan karbonhidrat içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin açısından en zengini. Patatesi fırında, kabuğuyla veya buharda ya da az suda pişirmek gerek.

Patlıcan kan yapar
Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerinden patlıcan kansızlığı giderir. Karaciğer ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek yanmaları ve ağrılarını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntılarını giderir. Cilt hastalıkları aşırı derecede olanlar yememelidir.

Asabilere kestane
Kestanenin kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay, ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Kan dolaşımını düzenler. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir.

Şalgam idrar söktürür
Şalgamın taş ve kum döktüğünü, bronşları boşalttığını, bol idrar söktürdüğünü ve pekliği giderdiğini söyleyen uzmanlar, şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenirse yukarıdaki hastalıklara iyi geldiğini bildiriyor. Şeker hastalarına çiğ şalgam faydalıdır.