Beyne kuvv'et

Yaşa bağlı olarak beyin fonksiyonları azalır. Doğru beslenme, riski düşürür. Bunların başında ise yağsız et, balık, yumurta ve elma gelir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Kasım 2013 Güncelleme 05 Kasım 2013, 00:34
Beyne kuvv’et

İÇİNDEKİLER

Unutkanlık sadece yaşlıları değil, gençleri de etkisi altına alıyor. Beyin fonksiyonlarının çalışmamasına bağlı olarak yaşanan unutkanlık riski, "beyni besleyerek" en aza indirilebiliyor. Doğru beslenme ayrıca Alzheimer riskini düşürüyor. Beyni güçlendiren besinler ise şunlar: YAĞSIZ ET: İçerdiği demirden dolayı hafızayı geliştirir. Et tüketimi az olursa, beyin çalışmaz ve Alzheimer riski artar.

AYÇİÇEĞİ:
E vitamini deposu ayçiçeği, hafızanın zayıflamasını azaltmaya yardım ediyor.

YUMURTA: A, B, B12 ve D vimatini bakımından oldukça zengin olan yumurta, beynin hafızayla ilgili bölümününün çalışmasını sağlar.

YABAN MERSİNİ: İçeriğindeki fotokimyasal, yaşa bağlı hafıza zayıflığını geri çevirmede önemlidir. Ayrıca kandaki şekeri düşürür.

ELMA: Günde 1-2 adet elma, unutkanlığı bir kenara bırakmanıza yardımcı olur. Beyindeki hücrelerin serbest radikallerden etkilenmesini engeller. Yapılan araştırmalar Alzheimer hastalığına yakalanmış kişilerin günde 2 elma yiyerek büyük gelişme gösterdiklerini ortaya koymuştur.

DOMATES: Güçlü bir antioksidan olan "likopen" sayesinde Alzheimer gibi hafızanın zayıflamasına yol açan hastalıklara karşı korur. Bu nedenle bol bol domates tüketilmesi önerilir.

FINDIK:
E vitamini zayıflayan hafıza için faydalıdır. E vitamini açısından oldukça zengin olan fındık yemek, bu nedenle beyin için yararlıdır. Aynı zamanda bitkisel yağlar, yerfıstığı ve buğday da E vitamini deposudur.

BROKOLİ: C vitamini de hafıza açısından oldukça yararlıdır. C vitamini içeren besinlerin başında ise brokoli gelir. Brokoli hem hafızaya hem de diğer hastalıklara iyi gelen bir yiyecektir. Bu nedenle mümkün olduğunca çok tüketilmesinde fayda vardır.

LİMON: C vitamininden dolayı algılama yeteneğini artırır.

HAVUÇ: Hatırlama yeteneğimizi artırır. Çünkü havuç, beyin metabolizmasını canlandırır.

ISIRGAN OTU: Beyin hücrelerini önemli oranda korur.

KABAK: Hafıza için eşsiz bir besin kaynağıdır. Öğrenmeyi kolaylaştırır.

BALIK: Bünyesinde faydalı yağlar bulunduran besinler beyin için yararlıdır. Omega-3 yağ asiti kaynağı olan balık, beynin dostudur. Omega 3, beyin fonksiyonları ve gelişimi için önemlidir.

UNUTKANLIK NEDENLERİ
Aşırı stresli ortamda bulunmak, depresyon ve zihinsel meşguliyet, unutkanlığı tetikler. Aşırı sorumluluk duygusundan dolayı çok ayrıntılara dalmak da unutkanlığa neden olur. Hafızayı yavaşlatan en önemli nedenler ise beslenme bozluğu ve vitamin eksikliğidir. Şizofreni, bunama, kafa yaralanmaları, beyin kanamaları ve Alzheimer gibi hastalıklar da unutkanlıkla sonuçlanır.