Böbreklerini su ile koru

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2013 Güncelleme 09 Ekim 2013, 00:00
Böbreklerini su ile koru

İÇİNDEKİLER

* Böbrek taşım vardı. Lazerli ameliyat yaptılar. Yine test yaptırdım ve tekrar taş oluşmuş. Babamda da var, irsi mi? Ne yapsam olmaz? Neden oluyor?
Böbrek taşları böbreğindeki farklı özellikler nedeni ile birikir. Genellikle ailesel yatkınlık olur. Böbrek taşının ne taşı? Olduğu önemlidir. Böbrek taşının cinsine göre takip düzenlenir. Hatta bazı gıdalardan sakınmanı tavsiye ederiz. Ancak düzenli su tüketimi değişmez şartımızdır. Yapılan testlerde ne taşı olduğunu bana ilet. Eğer böyle bir test yoksa, mutlaka taş düşürme veya inceleme sırasında baktır. Ardından tekrar görüşelim

* Nafiz hocam, 65 yaşındayım. Son 2 aydır karnımın alt kısmına aniden sancı giriyor. 20 dakika kadar sürüyor. Beni kıvrandırıyor, sonra geçiyor. İki üç kere acile gittik. Testler temiz geldi. 'Kalın bağırsağa hortumla bakmak gerekir' dediler. Bu yaştan sonra sıkılıyorum. Her şey normalse niye hortum istediler ki?
Geçmiş olsun. İhmal etme. Karın ağrısı genel bir şikâyet olsa da tekrarlaması araştırmayı gerektirir. Tahlillerin temiz çıktığı hastalıklarda var. Hortum dediğin, kalın bağırsak endoskopisi. Elastik bir kamerayla kalın bağırsağın içini gördüğümüz bir inceleme. Diğer filmler normal gelebilir. Kolonoskopiyi mutlaka yaptır. Kanser dâhil birçok ihtimali araştırıp 'yok' diyerek rahat ederiz. Bu arada kabız kalmamaya çalış. Gazlı yiyecek ve içeceklerden sakın.

* Bagışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek için neler yemeliyiz?
Bagışıklık için gereken maddeler hengi gıdalarda bulunur onu anlatayım. Sende onları düzenli tüket. Vitamin A: Balık karaciğer yağı, karaciğer. Beta karoten (proVitamin A): Havuç, ıspanak, kavun, kayısı. Vitamin B2 (Riboflavin): Tüm hububat, yağsız et, süt, yumurta, karaciğer, kuru maya. Vitamin B6 (Pyridoxine): Tüm hububat, yağsız et, süt, yumurta, karaciğer, kuru maya ve muz. Folik Asit: Yeşil yapraklı sebzeler, etler. Pantotenik asit: Baklagiller, alabalık, tüm hububat Vitamin C: Turunçgiller, çilek, karnabahar. Vitamin E: Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta sarısı, karaciğer, buğday. Selenyum: Sarımsak, baklagiller, balık, kuşkonmaz. Demir: Karaciğer, bezelye, yumurta sarısı, kuşkonmaz. Çinko: Karaciğer, soya fasulyesi, ayçiçeği tohumları Magnezyum: Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, deniz ürünleri. Manganez: Muz, kepek, ananas, fındık. Protein: Yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, baklagiller, karnabahar, ayçiçeği tohumları. Antioksidanlar: Turunçgiller, baklagiller, tüm hububat.