Stresiniz uçup gitsin!

Mevsim değişiklikleri ve tatilin bitişi strese neden oluyor. Uzmanlar, 'Sakinleşmenin yolu muz, karpuz ve yoğurt yemek' diye öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Eylül 2013 Güncelleme 19 Eylül 2013, 00:46
Stresiniz uçup gitsin!

İÇİNDEKİLER

Yaz bitimiyle herkes işine ve evine dönüyor. Bu güzel geçen yaz tatilleri ve memleket gezmelerinden sonra normal yaşantıya dönüş yapmak ve mevsim değişikliği insanlarda strese neden oluyor. Baş ağrısı, mide bulantısı gibi sonuçlar doğuran stres; aynı zamanda sağlıksız beslenme eğilimini arttırıyor. Araştırmalarda görülüyor ki; insanlar stres altında iken; daha fazla kahve içme, öğün atlama, hazır yemeye yönelme, su içmeyi ihmal etme, alkol veya tatlı tüketimini arttırma gibi hatalı yeme davranışları gösteriyor. Bu durumu tersine çevirebilmek adına doğru tercihler yaparak stresle baş edebilme konusunda kendinize yardımcı olabilirsiniz. İşte uzmanlardan stresinizin uçup gitmesine yardımcı olacak besin önerileri...

MUZ, AVAKADO, YULAF:
Bu besinler, içerdikleri triptofan amino asidi ve potasyum minerali sayesinde stresli durumlarda azalan uyku düzenini, iştahı, ruh halini düzenleyen hormonların salgılanmasını arttırıyor.

BADEM, FISTIK, CEVİZ: Çinko, B vitamini, omega-3 ve E vitamini yönünden zengin besinler olmaları nedeniyle strese karşı yatıştırıcı özellikleri bulunuyor.

DOMATES, KARPUZ, GREYFURT: Güçlü bir antioksidan olan bu besinler, likopen ve vitamin C yönünden zengin içerikleriyle stresle savaşmanıza yardımcı oluyorlar.

SOMON, TON BALIĞI: İçerdikleri zengin omega-3 yağ asitleri sayesinde stres oluşturan hormonların azalmasına yardımcı oluyorlar. Aynı zamanda bu besinler, depresyon tedavisinde, kalp-damar hastalıklarını önlemede ve adet öncesi sendrom etkilerinin azalmasına da yardımcıdır.

BİTTER ÇİKOLATA: İçeriğinde diğer çikolatalara göre daha fazla kakao bulunan bitter çikolata, magnezyum ve flavanol zengini olması nedeniyle stres azaltıcı tatlı bir kaçamaktır.

SÜT, YOĞURT: Kalsiyum yönünden zengin süt ürünleri huzursuzluk sendromunun etkilerini azaltmaya yardımcıdır. Yatmadan önce içilen bir bardak süt uykusuzluğa iyi gelir.

TURUNÇGİLLER, MAYDANOZ, BİBER: Stresli durumlarda vücuttan C vitamini atımı yoğunlaşmaktadır. Yeterli düzeyde C vitamini alınmasıyla stres daha çabuk normale döner.

KUŞKONMAZ: İçeriğinde yoğun olarak bulunan folik asit sayesinde stres yaratan hormonun etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur.