Düşük kan şekeri acıktırır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2013 Güncelleme 28 Ağustos 2013, 00:22
Düşük kan şekeri acıktırır

İÇİNDEKİLER

* 31 yaşındayım. Akşamları acayip tatlı yiyorum. Doymuyorum. Sonra hemen acıkıyorum. Zaten yeni yemek yemişken neden acıkıyorum?
Kan şekeri düşünce acıkırız. Bazı bedenlerde bu ayarlamayı yapan insülin sistemi ayarı bozulur. O zaman şekerli yedikçe acıkma olur. Bazı gıdalar kan şekerini hızla yükseltir. Ardından kan şekeri hızla düşebilir. Bu gıdalar kilo aldırmaya yatkındır. Sakınmak gerekir. Meşrubatlar, çikolatalar, patates, havuç, fasulye, mısır, muz, içinde glikoz kullanılan hazır yiyecek ve içecekler, krakerler, kuru üzüm, beyaz ekmek, beyaz pirinç, bal glisemik indeks dediğimiz kan şekerini hızlı yükseltici özelliği fazla olan gıdalardır. Tadımlık yenmezse doyurmaz. Hareket et. Kilo ver. Şekerli içeceklerden uzaklaş. Diyet uzmanı bul. Nasıl beslenmen gerektiğini öğren.

* Yeni evliyiz. Çocuk sahibi olmadan önce biraz beklemek istiyoruz. Eşimin rahmine konulacak koruyucular varmış. Hangisini önerirsiniz?
Doğum kontrol yöntemleri doğru uygulanmazsa, doğru kişiler tarafından anlatılmazsa zarar verici olabilir. İlaç etkileri- yan etkileri olan kimyasal bir maddelerdir. Hemen kadın doğuma uzmanına gidin. Gereken bilgiyi size özel olarak uygulayın. Örneğin, kadın prezervatifleri, doğum kontrol hapları olabilir. Cinsel ilişki öncesinde vajinasına ve penisine limon sıkarak doğum kontrolü yapmaya çalışan çiftler ile ilgili haberleri okuduğumuz bu ortamda sorarsan fikir veren çok insan bulabilirsin. Yani konuya salata muamelesi yapanlar bile var. Aman dikkat. Kulaktan dolma, kafadan atma sohbetler evdeki bulgurdan eder.

* Hocam, ne yapsam ağız kokum geçmiyor. Nane yemekten midem yanıyor. Gene de ağzım kokuyor. Ne yapmalıyım? Hangi doktora gideyim?
Ağız içi temizliği yapmalısın. Reflü, burun, boğaz hastalıkları, şeker hastalığı, yemek borusu hastalıkları ağız kokusu yapar. Alkol, soğan, sarımsak alımı sonrası da ağız kokuları oluşur. Sigara, açlık halinde de ağız kokusu görülür. Önce iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Gerekirse kulak burun boğaz veya diş hastalıkları uzman muayenesi gerekebilir. Yemeklerden sonra dişlerini ve dilini fırçala. Diş ipi kullan. Diş ve diş eti hastalıklarını tedavi etmezsen koku tekrarlar. Sık sık 3 yemek kaşığı limon, yarım çay kaşığı tuz, bir bardak suyla tamamlayıp günde 2 kere gargara yap. Gargara yap. Çok uğraştırıyor dersen 1 su bardağı su içine 1 çay kaşığı karbonat koy. Sabah 1 akşam bir kere gargara yap.

* Doktor bey, 19 yaşındayım. Solağım. Arkadaşlarım dalga geçiyor, sol elimi kullanıyorum diye. İnsan niye solak olur ki? Sağımı nasıl kullanırım?
Solaklığın oluşumu konusunda pek çok iddia var. Bunlar içinde en çok yaratılış ve alışkanlık teorileri gözdedir. Yaratılış teorisini savunanlar, solaklığın soyaçekim, iç organların eşit olmaması, vücudun her iki tarafındaki temiz kan damarlarının aynı hızla gelişmemiş olması, kol kemiklerinin aynı büyüklükte olmaması ve çocuk henüz doğmadan ana rahmindeki duruşunun yarattığı farklılıklardan kaynaklanabileceğini ileri sürerler. Alışkanlık teorisi ise, çocuğun sağ veya sol elini kullanmasını, öğrenmeye, yani ana-babanın ya da bakıcısının çocuğa verdiği alışkanlıklara bağlar. Bu teorilere göre, solaklık anormal bir durum değildir. Başkası beğenmiyor diye değişiklik peşine düşersen, kendin olmaktan çıkarsın.