Meyve yemenin doğru formülü

Ramazan'da tatlı yerine de tavsiye edilen yaz meyveleri sağlığımız için çok önemli, ama doğru şekilde yenirse... Uzmanlar, meyvelerin ne miktarda tüketileceğini anlattı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Temmuz 2013 Güncelleme 27 Temmuz 2013, 00:00
Meyve yemenin doğru formülü

İÇİNDEKİLER

Ramazan'da ağır şerbetli tatlılar yerine, mevsim meyvelerini öneren uzmanlar, ne kadar tüketileceğinin de önemli olduğunu söyledi. Hastalıklardan koruyan ve gençleştiren meyveler için Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür Güler'den işte bazı tavsiyeler...

100 gramı 26 kalori
Karpruz kanserden korur
Yararları: Bol miktarda su ve C vitamini içeren karpuz, sindirimi kolaylaştırıyor ve bağırsakların çalışmasına yardımcı oluyor. Kanserden koruyucu etkisi olan meyve, kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesini sağlıyor. Abartılmadığı takdirde gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

Günde 1 porsiyon (15 adet)
Kalp dostu üzüm
Yararları: Kan pıhtılaşmasını önleyen üzüm, yüksek miktarda su ve lif içeriyor. Bu da karaciğer ve bağırsak temizlenmesine destek oluyor. Özellikle siyah üzüm, kalp ve dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve sindirim sistemini destekliyor.

Günde en fazla 1 dilim
Kavun ile yaşlanmayı durdur
Yararları:
Bol miktarda C vitamini ve beta karoten içeriyor. Her ikisi de doğal yaşlanma karşıtı, hücreleri yenileyici ve geliştirici özelliklere sahip. Bağışıklık sistemini ve kan dolaşımını destekleyen kavun, yüksek kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürebilen potasyum içeriyor.

Günde 10 adet
Çilek ile psikolojini düzelt
Yararları:
Çilek, kolajen üretimi için önemlidir. Mükemmel bir C vitamini kaynağı olan meyve, diş eti hastalıklarını da engelliyor. Psikolojiye en iyi gelen meyvelerden biri olan çilek, bol lif içe- riğiyle de kabızlığı önlüyor.

Günde 12 adet
Eklemler için kiraz
Yararları:
Kiraz, vücudun bağışıklığını güçlendirir. Eklem ağrılarını rahatlatmayı ve göz hastalıklarına karşı korumayı sağlayan ve güçlü bir iltihap önleyici madde olan kuersetin içerir. Ayrıca anti kanserojen özelliği olan meyve, vitaminiyle virüslere ve bakterilere karşı savaşmaya yardımcı olur.