Oruçta mide ağrısı çekmeyin

Ramazan ayında mide ağrısı çekenler için çözüm kolay. Pratik bazı tedbirler alarak şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. İşte uzmanından öğütler: Bol su için, lokmaları çok çiğneyin ve kızartmalardan uzak durun

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Temmuz 2013 Güncelleme 21 Temmuz 2013, 00:00
Oruçta mide ağrısı çekmeyin

İÇİNDEKİLER

Uzun açlık süresi oruç tutanların mide ve bağırsaklarında bazı şikayetlere yol açabiliyor. Sindirim sistemi hastalığı olanların özellikle de reflü, gastrit ve ülser geçirenlerin, Ramazan ayında, oruçlarını açtıkları yiyecek ve içiceklere çok dikkat etmesi gerekiyor. Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, "Özellikle mide rahatsızlıkları olanlar çok dikkatli olmalı. Uzun süren açlık sonrasında fazla miktarda ve hazmı güç besinler yemek sonucunda mide boşalma zamanı uzar ve midenin sindirim için ürettiği asit miktarı artar. Gün de yoğun bir çalışmayla geçtiyse yemek sonrası uyku ihtiyacı olur. Bütün bunların sonucunda mide ağrılarının ortaya çıkması ya da reflü hastalığının şiddetlenmesi kaçınılmazdır" dedi.

ÇOK ÇİĞNE RAHAT SİNDİR
Ramazan'da mide ağrılarının en önemli nedenin, 'hazmı zor besinler ve hızlı tüketimi' olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Çiğneme, tükrük ve mukus salgılanmasını sağlayarak yemek borusu ve midenin iç yüzünü döşeyen örtüyü mide asidine karşı korur" dedi. Bu önerilere uyduğunuz takdirde, hem mide ağrılarınızdan kurtulacak, hem de oruç tutarken daha rahat bir gün geçireceksiniz.

İFTAR VE SAHURDA NE YAPMALI?
Su veya çorba gibi sıvı besinlerle başlanmalı.
15-20 dakika beklenerek diğer besinlere geçilmelidir.
Yemekler iyi çiğnenerek öğütülmeli.
Hızlı yemekten kaçınılmalıdır.
Hemen uykuya geçilmemeli.

MİDE AĞRISINI ARTTIRAN BESİNLER
Yağlı yiyecekler
Salamura besinler
Kızartmalar
Acılı-baharatlı yemekler
Aşırı kahve
Demli çay
Gazlı içecekler

ÖNEMLİ NOTLAR
Hafif öğünler tercih edin.
Karında basıncı artıran sıkı kemer, çamaşır kullanmayın.
Mide ve bağırsak hareketleri için kısa yürüyüşler yapın.
İftardan sahura kadar bol bol su için.
İftarda bir porsiyon tatlı yenebilir.
Sahurda tatlı yemeyin.
Sigara