Konuşa konuşa ameliyat!

Parkinsondan kesin kurtuluş mümkün. Ameliyatlar, hastalar bayıltılmadan konuşarak yapılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Temmuz 2013 Güncelleme 20 Temmuz 2013, 00:00
Konuşa konuşa ameliyat!

İÇİNDEKİLER

Belli bir yaşa ulaşmış insanlarda sıkça görülen Parkinson hastalığı artık yeni tedavi yöntemleriyle kolayca iyileştiriliyor. Özellikle, ameliyatlarda hastaların uyutulmaması da önemli bir gelişme. İlaç tedavisinin çözemediği durumlarda ameliyat seçeneği gündeme geliyor. Ameliyatta ise iki türlü müdahale imkanı var: Tek taraflı lezyon cerrahisi ya da beyin pili takılması. Her iki ameliyat da hastayla konuşa konuşa, yani tam bayıltılmadan gerçekleştiriliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh; yaşlıların korkulu rüyası Parkinson hakkında bilgiler verdi:

* İlaç ile tedavi mümkün mü?
Hastalığında başlangıç tedavisi ilaç tedavisidir ve Parkinson hastalarının önemli bir kısmı medikal tedaviye iyi cevap verirler. Hastaların yüzde 80'i başlangıçta tedaviye iyi cevap veriyor. Ancak aradan yıllar geçtikçe; eski doz ve sıklıkta ilaçlar yetmemeye başlıyor. Genellikle hastalığın ilk 4-5 senesi ilaç iyi yönde cevap veriyor.

* Ne zaman ameliyat gerekiyor?
Medikal tedavide daha fazla doz ve daha sık ilaca rağmen; hasta bir yerde tıkanırsa, işte o zaman ameliyat seçeneğini düşünüyoruz. Ayrıca erken yaşlarda ilaca başlamak yerine, 'Beyin Pili' tedavisi uygulamak giderek benimsenen bir yöntem.


YARIN: BEYİN PİLİ TEDAVİSİ