Kanseri yendi!

Türk Profesör Hayat Önyüksel, kanser tedavisinde devrim yaptı. 20 yıllık çalışma sonucunda kanserli hücreleri yok eden bir ilaç geliştirdi. Yan etkileri ise rafa kaldırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2013 Güncelleme 06 Temmuz 2013, 02:54
Kanseri  yendi!

İÇİNDEKİLER

Amerika'da yaşayan Türk Profesör Hayat Önyüksel, önemli bir buluşa imza attı. Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Önyüksel, tam 20 yıllık çalışma sonucunda kanser tedavisinde yeni bir yöntem geliştirdi. Nanoteknolojinin kullanıldığı yöntemde, ilaç kanda dolaşarak sadece kanserli olan bölgeye veriliyor. İlaç sadece kanserli hücreye verildiği için ağır ilaçların yarattığı yan etkiler de ortadan kalkmış oluyor. Yöntemi, belli bir bölgede yoğunlaşan meme, prostat, bağırsak gibi birçok kanser türünde kullanmak mümkün ancak kan kanserlerinde kullanılamıyor. Hayvanlar üzerinde başarılı olan tedavinin, insanlar tarafından kullanılması için ise en az 5 yıllık bir süre gerekiyor. Çalışmanın patentini alan Prof. Dr. Hayat Önyüksel, geliştirdiği yöntemi, "Kanser ilacını kanserli dokuya özel olarak gönderiyorum. Ve diğer dokuların bu ilaçtan zarar görmemesini sağlıyorum. Bunu yapmak için ilacı bir taşıyıcının içine saklıyoruz. Taşıyıcı kanser dokusuna gidiyor ve ilacı orada açığa bırakıyor ve kanserli hücreyi öldürüyor. Böylece yan dokulara zarar vermemek yöntemiyle, istediğimiz kadar kanser hücresini öldürecek kadar dozu kullanma olasılığımız oluyor" sözleriyle özetledi.

NANO TAŞIYICI İLE...
Nanoteknoloji yöntemini kullandığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Önyüksel, şunları söyledi: "İlaç moleküllerini nano taşıyıcı dediğimiz 15 nanometre boyutundaki çok ufak taşıyıcı sistemlerin içine koyuyoruz. Taşıyıcının içinde dolaştığı için kan hücrelerine zarar vermiyor. Taşıyıcıya kansere çok özel bir protein koyuyoruz. Böylece o bölgedeki kanser hücrelerinin hepsini öldürmemesi imkansızlaşıyor."

HEDEF HASARLI HÜCRELER
Kanser ilaçları insanı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Aşırı derecede halsizlik yapan ilaçlar bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabiliyor. Buldukları tedaviyle bu olumsuz etkileri engellemeye çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Hayat Önyüksel, "Kanser tedavisinin yan etkileri çok ciddi. Bizim ilacımız, saklı bir şekilde kanda dolaştığı için o kimyasal madde kandaki hücrelere saldıramıyor, öldüremiyor. Dolayısıyla halsizlik ve kusma gibi yan etkiler olmuyor" ifadesini kullandı.

HASTALIKLARI KOVUYOR
Prof. Dr. Önyüksel, geliştirdiği yöntemin 5 yıl sonra piyasaya sürülebileceğini söyledi. Önyüksel, kanserli hücreleri öldüren ilacın, romatizma için de etkili olduğunu belirtti ve ekledi: "Tıp çok hızlı ilerliyor. Bu hızın devam etmesi halinde kanser çok riskli bir hastalık olmaktan çıkacak."