Öfkenin nedeni kansızlık mı?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2013 Güncelleme 22 Haziran 2013, 00:00
Öfkenin nedeni kansızlık mı?

İÇİNDEKİLER

* Eşim ne yapsam kızıyor. Çocuklarımıza sürekli bağırıyor. Bu da beni cinsel ilişki sırasında huzursuz ediyor. Ben isterken o istemiyor. Doktora götürürsem hangi doktora gidelim?
Önce eşinle otur bu şikayetlerini konuş. Dertlerini paylaş. Senlik kısımları sen, çocuklarla ilgili kısımları çocuklar, bizle ilgili kısımlarını da biz çözelim. Önce iç hastalıkları uzmanına götür. Tam kan sayımı ve TSH testi yaptır. Hipertroidi, kansızlık tahammülsüzlük yapar. Yoğun çalışıyorsa, çocuklar, ev derken tahammülü azalır. Eşinin kulaklarına baktır. Az duyuyorsa sesini yükselterek konuşur. Siz bağırıyor diye sinirlendi zannedersiniz. Siz gerilirseniz o da daha fazla gerilir. Birbirinize gerginken cinsel istek azalabilir. Yorgunluk, depresyon, kaygı cinsel hayatı sıfırlar. Seni de zincirleme olarak etkiler. Eşinin gönlünü al. Tahlilleri yaptır. Adet durumunu da öğren.

* Kardeşim 17 yaşında sık sık buz yiyor. Halsizliği vardı. Annem doktora götürdü. 'Kansızlık var' demişler. Sizin yazınızı okumuştum. Toprak ve kalem silgisi yiyenlerde kansızlık olurmuş. Buz yiyenlerde de kansızlık olur mu?
Toprak, kil, buz, tek tip besinin (çiğ patates vs.) alışkanlık halinde tüketilmesine bağlı demir eksikliği kansızlığı olur. Kan hücresindeki oksijen taşıyan madde olan Hemoglobin değerinin erişkin erkekte 14 gr/ dl, erişkin kadında 12 gr/ dl altında olması anemi (kansızlık) olarak tanımlanır. Demir eksikliği anemisinin en sık karşılaşılan sebebidir. Demir eksikliği yetersiz demir alımı, demir emiliminde bozulma ve demir kaybında artış nedeniyle oluşur. Demir eksikliği erişkin erkekte en sık mide barsak sistemi kanamalarından dolayı, erişkin kadında en sık adet kanamalarından dolayı oluşur.

* 15 yıllık şeker hastasıyım. Son günlerde idrarım azaldı. Doktora gittim. 'Şeker hastalığına bağlı böbrek yetersizliği başlamış' dedi. Çok moralim bozuk. Tedavisi diyaliz mi?
Diyaliz tedavisi, tedavinin farklı bir aşamasıdır. Her böbrek yetmezliği diyalize ihtiyaç duymayabilir. Tedavinin belli başlı özellikleri var. Kan şekeri kontrolünün sağlanması çok önemlidir. Kan şekeri bundan sonra iyi giderse böbrek bozulması yavaşlar. Tansiyonun normal düzeylerde tutulması; tansiyon yüksek seyrederse böbrek bozulması hızlanır. Kan basıncı 120/80 mmHg. olmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarının zamanında tedavi edilmesi gerekir. Böbrek koruyucu perhiz yapılmalıdır. Kan yağlarının normal sınırlarda tutulması, kolesterol ve yağdan fakir diyet alınması önemlidir. Mutlaka düzenli egzersiz yapılmalıdır. Varsa fazla kilolardan kurtulmak iyidir.

* 22 yaşındayım. 2 yıldır böbreğimden taş düşürüyorum. Doktorlar değişiyor. Hangi tahlilleri yaptırsam uygun olur?
Böbrek taşı uzun süren bir hastalıktır. Taşın ne taşı olduğunu öğrenmen gerekli. Üre, kreatinin, ürik asit, tam idrar tahlili testlerini belli sürelerde kontrol ettir. Ancak her hastanın her kontrol sırasında şikayetleri ve muayene bulguları değişiklik gösterebilir. Aynı doktor tarafından takip edilmen tedavi sürecinde önemlidir. Her doktor başka bir usul demek. Sürekli başa dönmek fayda getirmez. Böbrek taşının tipi belli olunca bana bildir. Gıdalarla ilgili tavsiyelerim olacak.

* Sigarayı bırakmak istiyorum. Nikotin sakızları varmış. Bir işe yarar mı?
Sen yeter ki içten bir şekilde sigarayı bırakmayı iste. Mutlaka faydaları, katkıları olacaktır. Nikotin sakızları nikotin gerektiğinde ya da belli zaman aralıklarında düzenli olarak kullanılabilir. Ağır içicilerde günde 24 adede kadar kullanılabilir. Sigaraya göre orta derecede kan nikotin düzeyi sağlar. 8-12 haftalık tedavi yeterlidir. İyi şanslar.