Şekeri olanlar ayağına iyi baksın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Haziran 2013 Güncelleme 15 Haziran 2013, 00:00
Şekeri olanlar ayağına iyi baksın

İÇİNDEKİLER

* 5 yıldır şeker hastalığım var. Ayaklarımda şikayetim yok. Ayak damarlarım bozulur mu?
Her şeker hastasının ayak damarı bozulacak diye bir kaide yok. Şeker hastalığı tanısı konan kişi perhiz yapmazsa kan şeker düzeyleri yüksek gider. Bu da damarları bozar. Diyabetik damar hastalığı olanların damarları şeker hastalığına bağlı nedenlerle kalınlaşır, daralır ve tıkanır. Bu nedenle şeker hastalarında felç, kalp damar hastalığı ve tıkayıcı damar hastalığı çok daha fazla görülür. İyileşmeyen ayak yaraları ve sonunda da ayak ya da bacağın kaybına yol açabilir. Kan şekerini kontrol et. Bol bol hareket et. Günde 10- 12 bardak su iç. Diyet yap. Tedavini düzenli uygula. O zaman damarların bozulmaz.

* 25 yaşındayım. Bayağı şişmanım. Arkadaşlar obezsin deyip duruyor. Şişmanlıkla obezlik farklı bir şey mi?
Değil. Aynı anlama geliyor. Obesite Fransızca da aşırı şişmanlık anlamına gelen bir kelimedir. Türkçe'ye de Obezite kelimesi olarak girmiştir. Obezite veya şişmanlık, sağlığı bozacak ölçüde vücutta olması gerekenden fazla ve aşırı yağ birikmesidir. Veya yetişkin kadınlarda vücut ağırlığının ortalama yüzde 30'dan fazla yağ olması, erkeklerde de yüzde 25'ten fazla olmasıdır. Adı ne olursa olsun, sonuçları bedeni hasta eden bir durum bu. Ufak ufak hareketlen.

HER YAŞTA REFLÜ OLUR
* 25 yaşındayım. 3 aydır ekşimelerim var. Ağzıma acı su geliyor. Daha önce reflü var dediler. Tedaviden sonra şikâyetlerim geçmişti. Reflü bir daha başlar mı? Riskli miyim? Bu yaşta reflü olur mu?
Olur. Her yaşta reflü olabilir. Ufacık bebekler dâhil her yaş ve cinste reflü görülebilir. Şişmanlık en önemli risk faktörüdür. Bazı genetik özellikler ve karın içi basıncını arttıran nedenler de riski arttırabilir. Hamilelik de, hem hormonal nedenlerden ve hem de karın içi basıncında artma sonucu reflüyü tetikler. Yavaş ye. İyi çiğne. Yemekten sonra sırt üstü yatma. Akşam yatmadan yemek yeme. Sol tarafına yat. Porsiyonlarını azalt. Sigara, çay, kahve, kola, gazlı içecekler ve yiyecekler ile sütlü ürünler reflü'yü arttırabilir. Alışkanlıklarla ilgili olduğundan tedavi edilse bile tekrar başlayabilir.

* 34 yaşındayım. Nişanlıyım. Geçenlerde kendi torbalarımı kontrol ederken şişme fark ettim. Hafif sancılanıyordu zaten. Ne yapmam gerekir. Hangi doktora gideyim?
Anlattıklarına bakılırsa Varikosel dediğimiz hastalığın olabilir. Yani erkek yumurtalıklarının toplardamarlarının varisi olabilir. Varikosel Testislerde küçülme, Testislerde dolgunluk hissi, infertilite (kısırlık), Gözle görülebilen genişlemiş damarlar ve Ele gelen genişlemiş damarlarla kendini gösterebilir. Mutlaka bir Üroloji Uzmanına git. Sperm yapı, sayı ve kalitesini etkileyebilir. Bu da çocuk sahibi olmak konusunda zorluklara neden olabilir ihmal etme.

ÇOCUK İÇİN SABIRLI OLUN
* 5 aylık evliyiz. Eşimle cinsel ilişkiye girmemize rağmen hala çocuğumuz olmadı. Yanlış mı yapıyoruz. Hatamız mı var. Ne yapalım?
Önce sabır. Sonra sabır. Hep sabır. Öncelikle bir çift her şey normal olsa da cinsel ilişkilerine rağmen bebek sahibi olmayabilir. Hiçbir doğum kontrol yöntemi kullanmadan doğru zamanda haftada 2-4 kez doğru şekilde cinsel ilişkiye giriyorsanız 1 yıl bekleyin. Kadının yaşı 30'u geçmişse 6 ay bekleyin. Sonra kadın Kadın Hastalıkları uzmanına, erkek Üroloji uzmanına muayene olmalı. Ancak doğru cinsel ilişkinin nasıl olduğu yeterince bilinmiyorsa uzmanından bilgi alın.