Ateş düşürücü kızılcık

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2013 Güncelleme 26 Mayıs 2013, 00:00
Ateş düşürücü kızılcık

İÇİNDEKİLER

Kızılcık meyvesi C vitamini açısından çok zengindir. Bağırsak yaralarına iyi gelir. Gazı önler. Ağız yaralarını giderir. Yaprağı ezilip yaraya sürülürse iyileşmesine yardımcı olur. Ağacının kabukları kaynatılarak etkili bir ateş düşürücü elde edilir.

Hercai damarı korur
Hercai menekşenin toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra 10 dakika kadar sıcak suda demlenerek hazırlanan çayı içilebilir. Damar sertliğine karşı koruyucudur. Öksürüğü keser. Egzama başta olmak üzere, cilt hastalıklarına karşı etkilidir.

Böbreklere gilaburu
Gilaburu reçine, tanen, organik asitler, saponin, arbutin, şekerler, acı madde ve C vitamini içerir. Suyu böbrek taşlarına karşı faydalıdır. Böbreklerin çalışmasını arttırır ve böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur. Prostata karşı da çok faydalıdır.

Hamileye defne yaprağı
Defne yaprağının çayı ve yağı kullanılır. Şifa kaynağı olan defne yaprağı ve suyu terletici antiseptik ve midevi etkilere sahiptir. Doğum kolaylaştırıcı (Hamilenin son haftası) ve ağrı kesicidir. Romatizmaya karşı da kullanılır.

Alerjilere deniz üzümü
Deniz üzümü çalısının kuru dalları suda kaynatılıp suyu içilerek kullanılabileceği gibi meyveleri de yenebilir. Ateş düşürücüdür. Deri alerjilerine karşı etkilidir. Kan basıncını yükseltici etkiye sahiptir. Dozunda ve kısa süreli kullanılmalıdır.

Papaya ülseri önler
Papaya sindirim için iyi bir destekleyicidir. Hazmı kolaylaştırır, yemek sonrası gaz, şişkinlik, mide ekşimesini giderir. Özellikle ülser hastaları için yiyeceklerin midede fazla asit üretimine gerek duyulmadan hızlı bir şekilde sindirimini sağlar.

Bergamot uyku getirir
Bergamotun meyvesinin kabuklarından hoş kokulu bergamot esansı elde edilir. Esansı çay ve ilaçlara hoş koku verir. Bergamot yağı depresyona karşı olukça etkilidir. Rahatlatıcı etkisi ile uyku bozukluklarına iyi gelir. Mikrop öldürücüdür.

Güzel saç için ayva
Ayvanın çiğ olarak yenmesi ve sindirilmesi güçtür. Bu nedenle, komposto gibi pişirilerek ya da reçeli yapılarak yenir. Ayva çekirdekleri kaynatılıp elde edilen su, saçlara sürülürse parlaklık verir; egzama ve basur memelerine sürülürse şikâyetleri azaltır.

Akdiken sakinleştirir
Akdikenin meyvesi acıdır. Etkili bir müshil olan akdiken idrar arttırıcıdır ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. 15-20 tane meyve şiddetli ishale neden olabilir. Derideki kaşıntıları kesmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.