Çaresi çok

İdrar kaçırma birçok kadının hayatını kabusa çeviriyor. Ama bu rahatsızlığın ilaçtan, cerrahi yönteme kadar çaresi çok

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mayıs 2013 Güncelleme 07 Mayıs 2013, 00:20
Çaresi çok

İÇİNDEKİLER

İdrar kaçırma özellikle kadınlarda görülen ciddi bir rahatsızlık. Doğum yapma, ıkınma, menopoz gibi hormonal değişiklikler idrar kaçırmayı tetiklerken, çişini tutmak da bu kabusun hazırlayıcısı oluyor. İdrar kaçırmanın tedavi yöntemlerini Prof. Dr. Teksen Çamlıbel anlatıyor. Tedavi şekilleri nelerdir?

Biofeedback: Bu teknikte vajena veya makata yerleştirilen cihaz yardımıyla, kasılma esnasındaki sinyaller bilgisayar monitöründe görülür. Hasta doğru veya yanlış kasılmaları izleyerek öğrenir.
Elektrikli uyarma: Vajena yerleştirilen cihazlar yardımıyla zayıflamış olan pelvik taban kaslarına zayıf elektrik akımı gönderilerek bu kasların güçlenmesi sağlanır. Ağrısız ve kolay bir tedavidir.
Aralıklı kateterizasyon:
Mesane felçlerinde uygulanan, idrar torbasını belirli aralıklarla bir tüp yardımıyla boşaltma yöntemidir.
İlaç tedavisi: Çeşitli ilaçlar yardımıyla mesane kasları gevşetilerek, mesane kasılmaları ortadan kaldırılır ve mesane kapasitesi artırılır. Böylece acil idrar hissi ve yetiştirememe gibi durumlar önlenmeye çalışılır. İlaçlar stresle (öksürme, hapşırma, vs.) idrar kaçırmaya karşı da kullanılabilir. İlaçlar mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

CERRAHİ TEDAVİ
Diğer tedavi seçeneklerinin etkisiz kaldığı stresle idrar kaçırma (öksürme, hapşırma, gülme, aktivitede bulunma, vb.) durumlarında uygulanan en etkin yöntemdir. Başarı şansı kişiye ve seçilen yönteme göre yüzde 75 ile yüzde 95 arasındadır. Ameliyat ya karın açılarak veya vajinal yoldan yapılır. Bazen her iki yoldan yapmak gerekebilir. Ameliyat sırasında idrar torbasının boynuna ve idrar borusuna destek sağlanarak, bu organlar orijinal yerlerine yerleştirilirler. Böylece idrar borusu stres halinde kapalı kalır. Son yıllarda TVT yöntemiyle yüzde 95'e varan başarılar elde edilmiştir. Bu yöntemde hasta aynı gün sondasız olarak eve gönderilir. Lokal anestezi ile de yapılabilen bu yöntemden 3-4 gün sonra hastalar normal yaşantılarına döner.
İdrar borusu çevresine enjeksiyonlar:

Ameliyattan yarar göremeyen veya ameliyat olamayacak hastalara uygulanan bu yöntemde idrar borusunun çevresine lokal anestezi altında üretrayı şişirerek, kapalı tutacak çeşitli maddeler enjekte edilir. Bunlar farklı protein veya kimyasal yapıda maddelerdir. Birkaç kez uygulama yapmak gerekebilir. Başarı şansı yüzde 50- 70 arasındadır.

BURÇİN GÖKTAN

YARIN: RAHİM AĞZI KANSERİ