Silikonlar güvende

Göğüs protezi taktıran kadınlar hamilelikte ve emzirmede sorun yaşamaz. Silikon patlaması ise çok nadir yaşanır. İyi silikonun zaten garantisi de vardır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mayıs 2013 Güncelleme 04 Mayıs 2013, 00:00
Silikonlar güvende

İÇİNDEKİLER

Göğüs büyültme ameliyatlarında silikonun markası önemlidir. Silikon patlaması genelde oluşmuyor ama iyi markalar bu konuda garanti veriyor. Hamile kadınlar gebelik zamanında da doğumdan sonra emzirme döneminde de silikon nedeniyle bir sıkıntı yaşamaz. Silikon konusundaki bilinmeyenleri Prof. Dr. Akın Yücel anlatıyor.

Silikon patlaması diye bir şey gerçek midir?
Yeni kuşak silikon protezlerde patlama ya da silikon kaçağı beklenen bir durum değil. İyi markalar bu konuda garanti verebiliyorlar. Ancak kesici ve delici yaralanmalar protezin de delinmesine yol açabilirler. Yeni protezlerde daha yoğun bir jel kullanıldığından silikonun vücuda dağılması gibi bir durum söz konusu olmamakta. Zaman içerisinde kaçak ya da şeklini kaybetme, deforme gibi riskleri çok düşük.

En fazla kaç beden göğüs büyültülebilir?
Protez seçiminde belirleyici olan göğüs kafesinin genişliğidir. Dar göğüs kafesi olan hastada aşırı büyük protezler kullanıldığında yanlara doğru taşmalar olur. Ayrıca gergin ciltli ve küçük memeli hastalarda belli bir büyüklüğün üzerine çıkmak mümkün olmaz. Abartılı büyütme işlemleri her zaman daha fazla soruna ve estetik olmayan görünümlere yol açar. Hastanın durumuna göre memeleri bir ya da iki kap büyütmek mümkündür.

Protezlerin değişmesi gerekir mi?
Eski protezler için değişme söz konusuydu ve 8-10 yıl içinde değişmeleri gerekirdi. Ancak son yıllarda kullanılan 5. kuşak formstable protezler için bu durum geçerli değil.

Kimlere silikon yapılmaz?
Doğum sonrası erken dönemde, süt verme sırasında silikon yapılmaz. Süt verme tamamlandıktan 3 ay sonra protez konulabilir. Memesinde yaygın iltihap, akıntı olan kişilerde protez enfeksiyon riskini arttıracağından, durum düzeltilmeden protez yapılamaz.

Hemen denize girilebilir mi?
Ameliyattan 3 gün sonra hasta işine dönebilir. 3 hafta sonra güneş koruyucusu kullanarak denize girebilir. 6 hafta sonra her türlü sportif aktiviteye izin verilir.

Hamile kalınca protez çıkarılır mı?
Hamilelik süresince ve emzirme sırasında anne ya da bebek protezden etkilenmemektedir. Ancak hamilelik sonrasında memede sarkma olabilir.

Emzirmede bir sorun olur mu?
Meme büyütme operasyonlarının emzirme üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

Protezler mamografiyi etkiler mi?
Meme protezi sonrasında düzenli radyolojik takiplere devam edilebilir. Meme protezleri mamografiyi olumsuz etkilemez.


BURÇİN GÖKTAN