Astıma kökten çözüm

Çocukların hayatını zorlaştıran 'astım ve alerji' kabus olmaktan çıkıyor. 'Dil altı damla aşı' uygulaması ve bu tedaviyi destekleyen doğru beslenme sayesinde hastalık kökünden çözülüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Nisan 2013 Güncelleme 12 Nisan 2013, 03:29
Astıma kökten çözüm

İÇİNDEKİLER

Özellikle çocukları hedef alan alerji ve astım, doğru tedaviyle yok edilebiliyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, konuyla ilgili sorulara cevap veriyor:

Kortizon tedavi midir?
Kortizon alerjiye iyi gelen bir ilaçtır. Astım ve alerjik nezlede kullandığımız kortizonlar mikro gram dozdadır. Sprey şeklinde veriyoruz. Yüzde 80'ni havaya, yüzde 20'si ise kana karışıyor. Yani çocuk korkulacak dozda kortizon almıyor. Ancak çok fazla verilince yüksek dozlara çıkılabiliyor. Bu çocuk için kilo ve boy kısalığı gibi sorunlara neden olur. Kortizon hastalığı çözen bir şey değildir.

Çözümü nedir?
Alerji aşısı yüz yıllık bir tedavidir. Aşı, alerjik maddenin artan dozlarda vücuda zerk edilmesidir. Ancak biz bir başka yöntem olan "dil altı damla aşıyı" öneriyoruz. Aşı, çocuklarda dil altına damlatma şeklinde uygulanıyor. Sıvı formda veriliyor. Alerjisi olan çocuk astım hastalarına ve alerjik nezlesi olan çocuklara tavsiye ediliyor. Dil altı alerji aşıları ile çocuklarda ciddi alerjik reaksiyon görülme riski çok düşük olduğundan evde aileler tarafından uygulanabiliyor. Aşının içerisinde sadece alerjik olunan madde yer alıyor.

Nasıl uygulanır?
İçerisinde kortizon bulunmayan aşı, haftada 3 gün, günde 1 kez uygulanır. Uygulama süresi en az 3 yıl, en fazla 5 yıldır. Uygulama sürecinde dil altından emilen alerjik maddeye karşı vücutta tolerans gelişir. Her alerjik çocuk astım hastası, aşıya uygun olmayabilir. Bunun için test gerekmektedir.

Etkisini nasıl gösterir?

Dil altı damla aşı ile bağışıklık sistemini saptığı rotadan kendi rotasına oturtmaya çalışıyoruz. İlacın yanı sıra önlemler alınmalı. Hasta, reflüden uzak durması için doğru benlenmeli. Beslenme, yan etki yapmayacak ancak çocuğun ilaç tedavisine yardımcı olacak şekilde olmalıdır. Bu şekilde dil altı damla aşı kökten çözümü sağlamaya çalışacak, 1.5 yılda etkisini gösterecektir.

Başarı oranı nedir?
Aşı tedavisi almayan alerjik astım hastalarında ergenlikte hastalığın geçme olasılığı yüzde 50-60'tır. Her iki çocuktan birisi bu hastalığı atlatamamaktadır. Koruyucu ilaç ihtiyacı devam etmektedir. Çocuk astımında aşı tedavisi ile hastalığın atlatılma olasılığı yüzde 90'ın üzerindedir.

Tedavide yaş aralığı...
3 yaşından itibaren bu tedavi uygulanabilir. Ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir. Çünkü alerji aşı tedavisi tek alerji durumda işe yarıyor. Ve alerjik astımı tedavi ederken çocuğun bağışıklığını güçlendiririz. Örneğin, çocuk 3-4 yaşındayken başladık tedaviye, o zaman tedavi esnasında hem alerjisi düzeliyor hem de bağışıklığı artıyor. Böylece ileriki yaşlarda başka alerjik durumların da önüne geçmiş oluyoruz.

YARIN: Alerjik çocuklar için beslenme

BURÇİN GÖKTAN