Çocuklar nefes alsın

Alerji doğumda başlar. Dikkat edilmezse kolayca astıma çevirir. Gıda alerjisi olan çocuk ise reflüye yatkındır. Sağlıklı bir hayatla hepsinin üstesinden kolayca gelinir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Nisan 2013 Güncelleme 11 Nisan 2013, 00:00
Çocuklar nefes alsın

İÇİNDEKİLER

Astım ve alerji özellikle çocuklarda görülüyor. Bu nedenle bebeklikten itibaren sağlıklı bir hava solumak çok önem taşıyor. Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; her 5 çocuktan birisinin alerjik olduğunu söylerken, bilinmeyenleri cevaplıyor.

* Astım ve alerjik olmayan astım nedir?
İki türlü astımın vardır. Biri alerjik astım diğeri alerjik olmayan astımdır. Alerjik olmayan astımda bağışıklık sistemi bazı maddelere anormal yanıt verir ve alerji gelişir. Alerjik astımda ise bronş yüzeyinde yanık benzeri bir tablo oluşur.

* Bebeklerde ne belirtiler olur?
Doğduğunda başlıyor alerji. Yeni doğmuş bebekte yanaklarda cilt kuruluğu oluyor. Aile pek önemsemiyor. Çocuk 2-3 yaşında aldığı enfeksiyonları atlatamamaya başladığı zaman fark ediliyor. Alerjik nezleyi atlatamıyor. Nezlenin normal süresi 10 günken, astım olan çocuklarda 30 gün sürüyor. Öksürük krizleri yaşıyor. Hatta kusmalara neden oluyor. Her enfeksiyonda öksürük oluyorsa astımdan şüphe etmeli.

* Astıma çevirmesin diye çocuğa ne yapılmalı?
İlk 3 yaşta gıda ile ortaya çıkar. Çocuk, özellikle süt, yumurta, balık, fıstığa alerjik reaksiyon gösterir. Bu reaksiyon, reflüye ve kusmalara neden olur. Çocuğun neye alerjisi var onun saptanması lazım. Sonra çocuğun diyetinden bu yiyeceklerin çıkartılması gerekiyor. Astım riski azalır.

* Evde ne yapmalı?
Toza karşı önlem alınmalı. Toz alerjisi özellikle 6 yaşından sonda başlıyor. Evde halı olmamalı. Çocuğun yatağına alerji kılıf takılmalı, tüylü oyuncak alınmamalı. Rutubet olmamalı. Evin hiçbir odasında sigara kesinlikle içilmemeli.

ASTIM DOĞUŞTAN MIDIR?
Alerji genetiktir. Yani anne alerjik ise çocuğa bu geçer. Annenin alerjik olması bebeğin alerjik doğmasında en önemli etkendir. Anne karnındayken alınacak bazı beslenme ve çevre önlemleri ise bu riski azaltabilir. Ancak genetik dışında da çocuklarda astımın % 90 sebebi alerjidir.

BELİRTİLERİ
Alerjik astım olan kişi hassasiyet üzerine alınan soğuk algınlığı, keskin koku, sigara gibi tetikleyici faktörler bronşta daralmaya neden olur. Sürekli öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkar.


YARIN: ASTIMA KÖKTEN ÇOZÜM!

Prof. Dr. Yonca Tabak