Akılsız başın cezasını ayaklar çeker

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Nisan 2013 Güncelleme 07 Nisan 2013, 00:40
Akılsız başın cezasını ayaklar çeker

İÇİNDEKİLER

Ayaklarımız genellikle kapalı olarak kaldıklarından gözden de uzaklar. Dolayısıyla bütün vücudumuzun yükünü çekmelerine rağmen biraz ihmal ediliyorlar. Oysa ihmal sonucu gelişebilen rahatsızlıklar ileride çok daha önemli sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle ayaklarınızın sağlığını ve güzelliğini koruyabilmek için ayakların ihtiyaçlarını bilmek ve şikâyetleri önemsemek gerekiyor. Ayak sağlığı uzmanı Kiropodist Özgül İşgör, ayaklarda görülebilecek sorunlar hakkında bilgi veriyor.

* Topuk sertleşmesi neden oluşur?
Daha çok dış faktörler ve kilo fazlalığı gibi bazı fizyolojik olaylar neden olur. Ayak topuğunda oluşan mantarların etkisiyle ortaya çıkan kuruluk ve kaşıntı da topuk çatlağı riskini artırır. Topuk çatlağına neden olan faktörlerin bir diğeri ise çıplak ayakla yürüme alışkanlığıdır. Çıplak ayakla yerdeki tozlara basma sonucu ciltte kuruma ve bunun sonucu olarak da topuk çatlağı gelişebilir.

* Nasıl önlenir?
Alabileceğimiz ilk önlem çıplak ayakla dolaşmamaktır. Topuk çatlaklarında nem de önemli bir faktördür. Bu yüzden banyodan ve özellikle yazın denizden ya da havuzdan çıkıldıktan sonra ayaklar ıslak bırakılmamalıdır. Ayaklarını kuruladıktan sonra cildi kuru olanlar, ayrıca nemlendirici kullanabilir.

* Ayaklarda başparmak çıkıntısı neden olur?
Ayak başparmağındaki deformitenin tıp dilindeki adı olan halluks valgus'tur. Yürürken güçlük çekmek, her ayakkabıyı giyememek, sıkça karşılaşılan sorunlardır. Bu hastalığın görülmesinde en önemli nedenlerden biri yanlış ayakkabı seçimidir. Yapılan araştırmalar, kadınların yüzde 88'inin çok küçük ayakkabı giydiklerini ve yüzde 55'inde de bu sorunların görüldüğünü gösteriyor.

* Nasıl tedavi edilir?
Ayak parmağınızda bir çıkıntı ya da ağrı hissettiğinizde bir an önce rahat ve spor ayakkabı kullanmaya başlamalısınız. Halluks valgus tedavi edilmediklerinde sıklıkla ağrılı hale gelir. Fakat her zaman ilerlemez. Pek çok durumda ameliyatsız tedavi edilebilir. Genelde ağrısız vakaların cerrahi düzeltmeye ihtiyacı yoktur. Vakaların geniş bir çoğunluğunda ağrı, uygun ayakkabı giyimi ile ortadan kaldırılabilir.

EVDE NASIL PEDİKÜR YAPILIR?
Evde ayak bakımı yaparken aşırıya kaçılmamalı, nazik ve yuvarlak hareketlerle cilt kalınlıkları törpülenmelidir. Cilt törpülemede fazla bastırmak, koruyucu cilt tabakasına zarar verilmesine sebep olabilir. Tırnak keserken tırnakları düz kesmeye özen göstermeli, tırnağın doğal yapısı dışında bir şekil vermeye çalışılmamalıdır. Kalınlaşmış tırnaklarınızı kesmekte zorlanıyorsanız, haftada bir iki kere tırnak yumuşatıcısı ile yapacağınız masajın çok faydasını göreceksiniz.

TOPUK DİKENİ NEDİR?
Topuk dikeni, sabah attığınız ilk adımda topukta hissettiğiniz ağrı ile kendini belli eder. Kilonuz normalin üzerindeyse, oldukça fazla yürümenizi veya ayakta kalmanızı gerektiren bir işiniz varsa, bu duruma gelmeniz daha fazla muhtemeldir. İlk tedavisi istirahattir. Ağrılı bölgeye, günde iki, üç defa, yirmi dakika süreyle buz uygulayın.

YARIN: NASIR