Akasya nefes açar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Nisan 2013 Güncelleme 02 Nisan 2013, 00:00
Akasya nefes açar

İÇİNDEKİLER

Akasya ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutularak kullanılır. Akasya çiçeğinin kaynatılmasıyla vücudu rahatlatan ve zihinsel yorgunluğu alan ve nefes açan çayı yapılır. Yaprakları fazla alınırsa hafif zehirlenmelere neden olabilir.

Romatizmaya ardıç
Ardıç tohumu kurutulup yenebileceği gibi toz haline getirilerek de kullanılabilir. Böbrekleri ve idrar yollarını temizler. Vücutta biriken fazla suyu boşaltmaya yardımcı olur. Romatizma şikayetlerini azaltır. İçerdiği C vitamini ile soğuk algınlığına iyi gelir.

Egzamaya margarit
Papatyanın bir türü olan margaritin çiçekleri yazın toplanıp kurutulur ve kaynamış suda demlenerek kullanılır. Çayı içilebilir ya da egzama gibi deri hastalıklarında ve yaralarda sorunlu bölgeye bir pamuk yardımıyla haricen uygulanır. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Melek otu rahatlatır
Melek otu kökü kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve kaynamış suda demlenerek kullanılır. Sindirim sistemini rahatlatır ve gaz söktürür. Sinirleri rahatlatıcı ve spazm çözücüdür. Cinsel soğukluk, ağrılı adet şikayetlerini azaltır.

Kaslar için mercanköşk
Baharat olarak kullanılan mercanköşkün çiçekli toprak üstü kısımlarının kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenmesiyle, çayı da hazırlanır. Antiseptik, uyarıcı ve terletici etkilere sahiptir. Öksürüğe iyi gelir. Spazm çözücü etkileri ile kasları gevşetir ve kas ağrılarını azaltır.

Salep göğsü yumuşatır
Kök yumruları suda kaynatılıp kurutulduktan sonra toz haline getirilen salep ile su ya da süt kullanılarak içecek hazırlanır. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Aybaşı kanamalarını düzenler. Göğsü yumuşatıcı ve balgam söktürücü etkileri ile öksürük ve bronşitte faydalıdır. Basur şikayetlerini azaltır.

İdrar için gıvışkan
Gıvışkan otu bütün olarak kurutulduktan sonra. sıcak suda demlenir ve çayı hazırlanır. İdrar söktürür ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca, taze yaprakları yemeklerde ve börek yapımında kullanılır.

Kapari kanseri önler
Kapari bitkisinin çiçekleri tohum açmadan önce toplanarak ilaç yapımında kullanılır. Ciğer ve dalak hastalıkları ile ülsere karşı faydalıdır. Vücuda kuvvet verir ve cinsel gücü arttırır. Ağrı kesici ve iştah açıcıdır. Kanı temizler. Kanserli hücrelerin gelişimini önleyici etkilere sahiptir.

Karamuk akne giderir
Çiçekli bir bitki olan karamuğun taze yaprakları ve tohumları kullanılır. Zehirli bir bitki olduğu için çayı içilmez ve yenmez. Haricen kullanılır. Taze yaprakları kanamayı durdurmak için kanamanın olduğu yere konur. Akneleri engellemekte işe yarar.