Enginar
Vücuttaki zehri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir.
Yaban mersini
Gut hastaları için faydalı olan meyveler kiraz, çilek, ananas, yabanmersini ve muzdur. İçlerinde en yararlı olan yabanmersini ise her gün yenmelidir.
Huş yaprağı
Huşağacı yapraklarından yapılan çay, gut hastalığına faydalıdır. Ağrıları önemli derecede hafifletir.
Ayrık otu
50 gram ayrık otu kökünün 1 litre suda kaynatılması sonucu elde edilen ilaç, gut hastalığına karşı kullanılabilir.
Maydanoz
Maydanoz başta olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler genellikle gut dostudur. Bunun yanında domates ve lahana da gut diyeti için vazgeçilmez birer besindir.
Kereviz
Haftada iki-üç defa öğünlerinizde tüketeceğiniz kereviz, gut hastalığınızı kontrol altına almanızda iyi bir destekleyici olacaktır. Kerevizi hazırlarken her türlü baharattan, salçadan uzak durmak; az suda az haşlayıp çok az sıvı yağ ilave etmek gerekir.
Gut neden oluşur?
Fazla alkol alımı Çok sıkı diyet ve açlık Et ve yağlı besinlerin fazla yenmesi Ani, şiddetli bir hastalık geçirme Herhangi bir nedenle aşırı derecede endişelenme Eklem travması, yaralanma Kemoterapi uygulanması
Yasak yiyecekler
Hamsi, sardalye, midye ve kalamar, kırmızı et ve sakatat, alkollü içecekler, tam yağlı süt ürünleri, mayonez, yağlı ve kaymaklı soslar, kuşkonmaz, mantar, ıspanak.