Soya ile hedefi tuttur

Soya fasulyesi üniversite sınavına hazırlanan gençlerin en iyi dostu. Hafızayı güçlendirir, motor öğrenme becerisini geliştirir ve beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasını sağlar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2013 Güncelleme 03 Mart 2013, 00:00
Soya ile hedefi tuttur

İÇİNDEKİLER

Üniversite sınavı stresi öğrencilerin en önemli dezavantajlarından. Uzmanlar öncelikli olarak öğrencilerin bu stresten mümkün olduğunca arınmalarını ve besin takviyesiyle zihinsel becerilerini desteklemelerini öneriyor. Sarımsak, soya, yumurta, badem, lahana ve yeşil çay gibi besinleri ise hem stresi azaltmada hem de beyin fonksiyonlarını kuvvetlendirmede gençlerin yardımına koşuyor.

Sarımsak: Strese direnmeye yardım eden kimyasalları harekete geçirip heyecanı azaltıyor. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalıştırıyor.

Soya: Kolesterolün damarlara yapışmasını engeller, zeka açar, karaciğere faydalıdır, beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. Ostrojen salgılanmasını arttıran soya hafızayı güçlendirir. Motor öğrenmeyi destekler.

Yumurta:
En iyi B12 takviyelerindendir. B12 vitamini ise hafızayı kuvvetlendirmede ve beyni çalıştırmada çok etkilidir.

Lahana:
Tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için daha stressiz öğrenmeyi sağlar.

Badem: İçindeki omega-3, omega-6, magnezyum ve çinko ile beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde çok önemli bir rol oynar.

Kivi:
Stres anında bıkkınlık ve isteksizlik artar. Stresi azaltmada C vitamininden zengin beslenmenin adrenalin seviyesini artırdığı ve stresi azalttığı gözlenmiştir. Bu sebeple C vitaminden zengin kivi yemek öğrenciler için iyi gelecektir.

Yeşil çay:
Yeşil çay anlama ve muhakeme yeteneğini arttırıyor.

Kahvaltı
Ispanaklı yumurta
Kepek ekmeği
Tahin-pekmez
Zeytin
Süt
Domates, roka, marul, yeşil soğan, salatalık

Öğlen yemeği
Domatesli makarna
Haşlama sebze (Havuç, brokoli, kabak)
Yoğurt (ev yapımı)
Kepek ekmeği

Ara öğün
Bir avuç kuruyemiş (Badem, fındık, ceviz)
Küçük bir parça çikolata
1 fincan kahve

Akşam yemeği
Meyve suyu
Izgara balık
Kuru fasulye
Domates, marul, yeşil soğan, salatalık

Yatmadan önce
Bir fincan yeşil çay
Meyveli yoğurt

MUTLAKA YAPIN
Öğrencilerin mide problemleri yoksa zihin açıcı etkisiyle bilinen portakal suyunu günde üç bardak içilebilir. Mide problemi olması durumunda her gün bir yumurtanın beyazı da mutlaka yenmeli.

SAKIN YAPMAYIN
Çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur.