Çilek romatizmadan koruyor

Romatizmal hastalıklar özellikle bel, kalça ve sırtta ağrılara neden oluyor. Hayatı kabusa çeviren bu rahatsızlığın çaresi sağlıklı beslenmeden geçiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Şubat 2013 Güncelleme 06 Şubat 2013, 00:00
Çilek romatizmadan koruyor

İÇİNDEKİLER

Yanlış ve sağlıksız beslenme kanser, kalp hastalıklarının yanı sıra, eklem ve sinir köklerini etkileyen romatizmal hastalıkların da habercisi. Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Dinç, romitazmal hastalıklardan korunma ve hastalığı tetikleyen unsurları şöyle sıraladı:

ORGANİK BESLEN UZUN YAŞA: Romatizmal hastalıklardan korunmak için mümkünse organik gıdalarla beslenmeyi tercih etmek gerekir. Böylece vücuda daha çok tarım ilacının, toksik kimyasal maddelerin, genetiği değiştirilmiş gıdaların, katkı maddesi ve boyaların girmesi engellenmiş olur.

İYİ KAHVALTI, SIK AMA AZ YEMEK: İyi bir kahvaltı ile güne başlamalıyız. Antiinflamatuvar (iltihap baskılama) diyette kalori kısıtlaması yoktur. Ancak lütfen bedenimizi dinleyelim; acıkınca yiyelim doyunca yemeği bırakalım. Mümkünse sıkça ama her seferinde az miktarda öğünleri tercih edelim.

AYNI YEMEĞİ HAFTADA 5'TEN FAZLA YEMEMELİYİZ: Bir yiyeceği haftada beş kezden fazla tüketmeyelim. Akşam yemeğini geceye sarkıtmamaya özen göstermeliyiz. Sebze ve meyveleri mevsiminde ve sebzeleri hafif işlenmiş olarak yemeliyiz.

LİFLİ GIDALAR TERCİH EDİN: Öğünlerde mutlaka lifli gıdalara yer vermeliyiz. Böylece iltihaplı mekanizmaları baskılayabiliriz. Çilek bu konuda çok iyi bir besindir.

ALKOL İLTİHABI BASKILAMAZ: Alkollü içkilerin iltihabı baskıladığı belirtilmektedir. Ancak iltihabı baskılama yönünden en faydalısı gibi görünen kırmızı şarap bile bir iki kadehten fazla olunca tam tersi etkilere neden oluyor.

PORTAKALA DİKKAT: Yapılan bazı araştırmalar, düzenli elma sirkesi, çiğ yiyecekler ile beslenme ya da aç kalmanın iltihaplı mekanizmaları baskıladığını iddia etmektedir ancak bu tür beslenmenin etkileri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Aynı şekilde süt ürünleri ve turunçgillerin (portakal, limon hariç) iltihabı artırdığı konusunda da yeterli bilimsel çalışma yoktur ama az tüketmek gerekir.

ÖNLEYİCİ YİYECEKLER
Doğal somon ve diğer omega-3-yağ asitlerinden zengin balıklar Çilek ve diğer küçük taneli meyveler Yeşil ve yapraklı sebzeler (ıspanak ve kara lahana) Turpgiller (brokoli, brüksel lahanası, lahana vs.) Koyu renkli ürünler (tatlı patates, patlıcan, nar, havuç, mor soğan, erik, kırmızı elma, biber, bezelye ve kırmızı üzüm) Ceviz, badem, fındık grubu (yer fıstığı hariç) Tam tahıllar Çay, özellikle siyah, yeşil ve beyaz çaylar Soğuk sızma yağlar (özellikle zeytinyağı ve keten tohumu yağı), yine de kararında kullanılmak kaydı ile. Baharatlar (sarımsak, zencefil, zerdeçal, safran)

ROMATİZMAYA DAVETİYE ÇIKARANLAR
Bol şekerli tatlılar (pastalar, şekerler, dondurma vs.) Tatlandırılmış tahıllar Beyaz karbohidratlar (beyaz ekmek, pirinç, patates) Diyet olmayan hafif içecekler Yüksek miktarda fruktoz ve mısır şurubu içeren her şey İşlemiş etler (sosis, salam, sucuk vs.) Kızarmış patates ve cipsler ile kızarmış hazır gıdalar Hızlı hazırlanan yiyecekler (fast-food), özellikle fazla yağlı, kalorili olanlar Margarinler Karaciğer gibi sakatat grubu etler

YARIN:
Bağışıklık sistemini geliştiren yiyecekler


HÜSNiYE ORAL