Ahududu zehri atar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2013 Güncelleme 02 Şubat 2013, 00:00
Ahududu zehri atar

İÇİNDEKİLER

Ahududunun çiçekleri kaynatılıp bu su ile gargara yapılırsa bademcik, boğaz ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Göz nezlesinde, göz banyo yaptırılırsa yararlıdır. Ezip püre haline getirdikten sonra yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir. Vücuttaki zehri dışarı atar, kanı temizler.

Öksürüğe çitlembik
Çitlembik ağacının meyvesi, yaprakları, tohumları ve sakızı kullanılır. Ayrıca, çitlembik yağı çıkarılır. Ayak terlemelerini keser. Böbrek kumlarını dökmeye yardımcı olur. Mide ağrılarını dindirir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Öksürüğü keser.

Safra ilacı altın otu
Altın otunun çiçekli dalları toplanıp kurutulduktan sonra suyla kaynatılarak çayı hazırlanır. İdrar söktürücü, safra ve pankreas salgısını ve mide suyunu arttırıcı ve idrar yollarındaki taşları düşürmeye yardımcıdır. Mesane, prostat ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır.

Cildin devası da elmada
Elmayı kabukları ile yemek sindirim sistemi açısından daha yararlıdır. Elma ve elma suyu cilt bakımı için çok yararlıdır. Taze elma suyu yüze ve boyna sürülürse kırışıklığı önler. Elma sirkesi suya karıştırılıp cilt bakımı ve saçlara parlaklık kazandırmak için kullanılabilir.

Bronşite baldırıkara
Baldırıkara ilaçlara tat verici olarak da katılır. 1 litre suya 50 gr kadar kuru bitki atılıp demlenerek içilebileceği gibi saç diplerine de sürülebilir. İçildiğinde bronşit ve soğuk algınlığına karşı faydalı olur. Saç diplerine sürülürse saç dökülmesini ve kepeği önlemeye yardımcı olur.

Çöven otu rahatlatır
Çöven otunun kökü şifalıdır. Ayrıca, bitkinin kurutulmuş yaprakları da kaynatılarak kullanılmaktadır. Göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü, terletici ve ateş düşürücü etkileri ile özellikle bronşitte faydalıdır. Vücudu rahatlatır. Egzama, uyuz gibi cilt hastalıklarında faydalıdır.

Çuha sakinleştirir
Çuha çiçeğinin kökleri ve çiçekleri kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılabileceği gibi taze yaprakları da haşlanarak ya da salatalara katılarak tüketilebilir. Yaprakları kaynatılarak elde edilen haşlama sinirleri rahatlatır. Yağı ise Multipl Skleroz'a karşı oldukça etkilidir.

Soğuğa taş anasonu
Taş anasonunun çekirdekleri, kökleri ve yaprakları kullanılır. Kökleri kurutulduktan sonra toz haline getirilerek çay yapılır. Ağız ve boğaz hastalıklarında ve derideki yaraların iyileştirilmesinde faydalıdır. Kökleri balgam söktürücü etkisi ile soğuk algınlığına iyi gelir.

Varislere altınbaşak
Kuvvetli bir idrar söktürücü olan altınbaşak otu idrar yollarındaki taşları düşürmekte faydalıdır. Böbrek ve mesane rahatsızlıklarına karşı etkilidir. Romatizma, varis ve eklem iltihaplarına karşı iyi gelir. Mide ve bağırsak gazlarını giderir, bulantıyı önler.